.Index Actualitate

Fonduri europene printr-un proiect pilot, în Valea Jiului

 

Fonduri europene printr-un proiect pilot, în Valea Jiului. Corina Crețu, comisarul European, s-a aflat în România unde a discutat cu premierul, Viorica Dăncilă, despre absorbția fondurilor europene. Comisarul European a precizat că sunt fonduri destinate în special pentru Valea Jiului, catalogând zona ca fiind una din cele mai sărace din România.

“Am informat-o pe doamna prim-ministru despre o acțiune legată de regiunile care și-au pierdut sau riscă să își piardă producția de cărbune și în acest stadiu am invitat România să aplice pentru a acționa cu fondurile noastre pentru a acționa pentru redresarea uneia dintre cele mai sărace zone  din România, care este Valea Jiului. Cred că este o inițiativă importantă de a intra în acest proiect pilot și România ar trebui să joace un rol important având în vedere experiența pe care o are în domeniu. Doamna Dăncilă să ne trimită o solicitare în acest sens, mie și domnului vicepreședinte. Există deschidere la nivelul Comisiei să facem tot ce putem pentru a ajuta România”,  a spus Corina Crețu, comisar european.

Premierul României, Viorica Dăncilă, dă asigurări că Valea Jiului este o prioritate pentru guvern și că zona va fi inclusă în acest proiect pilot.

“Vă mulţumesc pentru informarea şi angajamentul şi susţinerea dumneavoastră legată de platforma pentru regiunile miniere şi este adevărat, pentru noi, Valea Jiului este o prioritate pentru a o încadra în acest program-pilot. Vom coopera şi pe viitor legat de acest lucru”, a spus Viorica Dăncilă, premierul României.

Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan a avut prima reacție.

“Salut modul de abordare consecvent al doamnei comisar european Corina Crețu, care astăzi după întâlnirea domniei-sale cu doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a precizat în fața presei încă o dată, disponibilitatea Comisiei Europene de alocare de fonduri pentru redresarea economică și socială a Văii Jiului. Prin această abordare doamna comisar își onorează practic promisiunile făcute în aprilie 2017, în timpul dialogului purtat cu domnia-sa la Bruxelles, promisiuni care conform declarației de presă de astăzi, pot fi materializate în cel mai scurt timp, pe baza proiectelor pe care administrațiile publice din Valea Jiului le pot angaja în scopul obținerii de fonduri europene, conform strategiei zonale de dezvoltare economică și socială. Îi mulțumesc doamnei comisar european Corina Crețu în numele cetățenilor municipiului Vulcan și doamnei premier Viorica Dăncilă anticipat, pentru toate proiectele pe care Guvernul României și Uniunea Europeană le vor finanța pentru o viață mai bună a oamenilor de aici”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Încă din luna decembrie a anului trecut a fost lansată platforma dedicată Văii Jiului. Până pe 23 februarie guvernul român s-a angajat să prezinte Comisiei Europene propunerile de accelerare a absorbţiei fondurilor europene.

 

Monika BACIU

Pe aceeași temă:  

Viorica Dăncilă a fost desemnată premier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.