.Index Actualitate

Contradicții, cu mantă, între directorii de la CEH

Conducerea CEH pare a nu avea legătură directă cu cea de la termocentrala Paroșeni. Directorul termocentralei Paroșeni, Eduard Schmidt, îl contrazice, pe Viorel Stancu, directorul general al CEH, prin intermediul unui drept la replică. Directorul de la termocentrala Paroșeni susține că lucrările de mediu au fost reluate încă din data de 2 mai, data stabilită în urma negocierilor dintre Mihael Melczer (fostul director general al CEH) și constructorul francez. Viorel Stancu pare să fi fost străin de faptul că lucrările au fost reluate, acesta declarând de două ori că încă se poartă negocieri cu francezii.

“Suntem în discutii cu cei de la CNIM pe niste ajustãri ale pretului contractului care constau în niste clauze prinse în contract privind costurile cu suspendarea. Ei au avut la Paroseni montatã o macara pe care au demontat-o si au dus-o în altã parte cã stãtea aici degeaba. Este nevoie de o relocare de echipamente, au avut o organizare de santier care nu este functionalã si implicã niste costuri care nu li se datoreazã lor, dar sunt cuprinse în contractul de bazã si trebuie documentate si se discutã la fiecare problemã care apare ca sã ne armonizãm si pe legislatia noastrã si pe legislatia lor. În principiu sunt lucruri de amãnunt, dar lucrurile mari sunt nivelate. S-a ajuns la un acord si acum e vorba de lucruri pe parte contabilã, nu aspecte tehnice ci economice”,  declara în data de 10 mai, Viorel Stancu, directorul general al CEH.

Și în data de 6 iunie, răspunsul directorului general al CEH era același…că încă se poartă negocieri.

“Se negociazã anumite clauze. Cãdem la întelegere pe cererile noastre, nu ale lor. Acolo este o negociere. Unul încearcã sã dea, unul încearcã sã nu dea. Noi nu vorbim de banii nostri. Vorbim de banii statului si trebuie sã ne luãm mãsuri de precautie sã nu ne caute peste ani “cineva” cã am plãtit cu un leu mai mult decât trebuia. Se poartã destul de greu aceste discutii. Nu suntem la o masã sI se fac pe loc. Noi ne facem socotelile, le transmitem lor, ei ne spun ce obiectii au, apoi ne transmit ei înapoi. Se poartã o corespondentã, dar se va ajunge la o întelegere”, a spus în 6 iunie, directorul general al CEH.

Directorul termocentralei Paroșeni arată, prin intermediul unui drept la replică, faptul că lucrările au fost reluate încă din data de 2 mai.

“La inceputul anului 2017, suma totală a datoriilor față de firma franceză era de peste 20 milioane lei. În perioada februarie – aprilie 2017, Complexul Energetic Hunedoara a făcut eforturi deosebite pentru deblocarea acestei situații și în data de 12.04.2017 s-a achitat ultima tranșă a acestei datorii. Imediat a fost notificat Contractorul CNIM că motivul contractual al suspendării nu mai subzistă și i s-a solicitat acestuia să reia în cel mai scurt timp lucrările în şantier. În data de 21 aprilie 2017 a avut loc o primă întâlnire dintre reprezentanții celor două părți pe acest subiect și, prin Minuta de ședință din aceeași dată, Părțile au convenit ca lucrările în șantier să se reia treptat, începând cu data de 02 mai a.c. (deși documentele contractului acordă Contractorului o perioadă de cel puțin 60 de zile pentru remobilizare).  Acest angajament a fost respectat de Contractor și, începând cu data de 2 mai 2017, lucrările au fost parţial reluate. În prezent au fost reinstalate schelele în şantier şi au fost reluate lucrarile de construcţii, montaj echipamente la instalaţia de preparare a şlamului dens şi montaj rastele, cabluri şi componente electrice.  Singurele lucrări care nu au putut fi reluate încă sunt cele a căror execuție necesită prezența unei macarale turn, care datorită faptului că ne aflăm în plin sezon de construcții nu a putut fi contractată până la acest moment. Cele două Părți depun toate eforturile pentru găsirea unei soluții pentru această problemă. În orice caz, la această dată există promisiuni ferme din partea Contractorului că lucrările de construcții – montaj vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an”, arată conducerea termocentralei Paroșeni în dreptul la replică.

 

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.