.Index Actualitate

În județul Hunedoara nu există niciun focar de pesta micilor rumegătoare!

În județul Hunedoara nu există niciun focar de pesta micilor rumegătoare! Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la pesta micilor rumegătoare, o boală foarte gravă care afectează oile și caprele, precum și la închiderea temporară a târgurilor de animale de interes zootehnic, facem următoarele precizări:

La această oră, în județul Hunedoara nu există niciun focar de pestă, iar crescătorii de ovine din județ nu au suferit nicio pagubă ca urmare a sacrificării animalelor din cauza acestei boli virale.

Orice comunicare transmisă în sensul acesta trebuie tratată cu foarte multă responsabilitate și seriozitate și trebuie atent diseminată,  în condițiile în care poate induce panică în rândul crescătorilor de animale. În acest context nu putem înțelege apetența pentru senzațional a unor oameni politici, așa cum este cazul dlui senator Vasilică Potecă (AUR), mai ales că aceste date sunt publice și, ca atare, pot fi ușor verificate, iar în acest fel poate fi evitată transmiterea unor informații total eronate!

Cât privește menținerea interdicției desfășurării târgurilor de animale în județul Hunedoara, măsura a fost dispusă de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în data de 17 iulie 2024, după semnalarea mai multor focare de pestă a micilor rumegătoare la nivel național, inclusiv în județe limitrofe județului Hunedoara, cum este Timișul. Din CJSU fac parte reprezentanți ai tuturor instituțiilor abilitate, specialiști în domeniu, iar hotărârea are la bază măsurile și dispozițiile stabilite în mod unitar la nivel  național.

Această măsură are caracter preventiv, tocmai pentru protejarea animalelor din județul Hunedoara, în condițiile în care la astfel de târguri participă crescători din întreaga țară și există riscul contaminării de la un animal bolnav.

Pe de altă parte, domnul senator Vasilică Potecă ar trebui să cunoască bine aceste aspecte, dincolo de discursul politic sau populist, pentru că a îndeplinit funcția de prefect al județului Hunedoara în perioada 2019 – 2020,  când era deja în vigoare hotărârea care viza închiderea târgurilor de animale.

Practic, în data de 31 iulie 2024 CJSU Hunedoara a decis ”menținerea interdicției desfășurării târgurilor de animale de interes zootehnic (suine, ovine, caprine, păsări, cabaline și bovine) pe teritoriul județului Hunedoara, pe o perioadă nedeterminată, instituită prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara nr. 6/ 10.09.2018”!

De altfel, decizia face parte dintr-un plan de măsuri pentru prevenirea introducerii virusului acestei boli.

Facem precizarea că pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează oile și caprele, mortalitatea în cazul animalelor infectate putând ajunge la 70%.

Călin Petru Marian

Director Centrul Județean APIA Hunedoara