.Index Actualitate

Instanța a dejucat planurile pentru CEH

Șanse pentru continuarea mineritului în Valea Jiului există, dar e nevoie de măsuri urgente și de profesioniști. Situația de la Complexul Energetic Hunedoara este incertă, iar în această perioadă, misterul se adâncește mai mult, având îăn vedeere decizia instanței de la Curtea de Apel Alba Iulia care a decis scoaterea din insolvență a societății. Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a subliniat că este nevoie de măsuri urgente care nu țin de prime sau sporuri majorate.

“Situația de la CEH nu este bună și din păcate se înrăutățeșe pe zi ce trece. Cei care conduc complexul trebuie să găsească o soluție realistă pentru ca activitatea să poată continua. Este important să clarifice această problemă cu procesele, este sau nu în insolvență, se acumulează datorii. Lucrurile stau în mâna managerilor care conduc complexul și acum stau și în mâna judecătorilor”,  a declarat Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei.

IMG_1591Fostul ministru susține că una dintre soluții ar fi separarea părții viabile de cea neviabilă, iar apoi privatizarea a ceea ce este considerat bun.

“O soluție realistă este să se separe partea viabilă de cea neviabilă, iar ce este viabil să se vadă cum poate fi capitalizat. Nu este simplu, din punct de vedere juridic lucrurile se complică pe măsură ce trece timpul, eu am acționat pentru privatizarea CEH, am lăsat lucrurile într-un stadiu bun în legătură cu o companie din Statele Unite ale Americii care era interesată, dar lucrurile nu au mai continuat, iar lucrurile s-u degradat, s-au acumulat datorii, penalități la datorii și lucrurile stau mai rău decât în 2014. nu este totul pierdut, dar lucrurile nu sunt simple și problema nu poate fi rezolvată decât printr-un efort comun, Guvern, autotitate județeană, autoritate locală, sindicate. Pentru că dacă cineva își imaginează că trebuie să crească sporurile, salariile sau ne mințim că mai luăm sporuri două luni de zile este o amăgire pe termen scurt, este nevoie de un efort colectiv”,  a mai subliniat fostul ministru.

CEH s-a învârtit mereu în cercurile politice, iar efectele se văd astăzi. Ar fi fost nevoie de specialiști…

“Măsurile nu pot să fie decât generate de o contribuție colectivă, dar responsabilitatea este a celor din complex. Ar trebui să nu se mai politizeze lucrurile la complex, e prea multă politică, prea multe numiri făcute pe criterii politice, trebuie găsiți 10-15-20 de oameni care să fie numiți pe criterii profesionale și lăsați să facă treaba”, a conchis fostul ministru.

Nica-Petru-Nota-4-377x300Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele este de părere că singura soluție pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara este transformarea termocentralelor pe partea economică și socială a zonei.

“Singura soluție pentru Complexul Energetic Hunedoara este transferarea termocentralelor pe parte economică șI socială a zonei, pentru furnizarea agentului termic șI primăriile să modernizeze infrastructura de distribuție a agentului termic astfel încât să se sprijine finanțarea termocentralelor”, a declarat Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

De cealaltă parte, Nica subliniază că cel mai probabil CEH va fi redimensionat.

“Cele două grupuri ale termocentralelor vor face parte din Complexul Energetic Valea Jiului sau vor fi absorbite sau cumpărate. Dacă primăriile doresc să mențină motorul economic trebuie să preia termoficarea pentru a transfera importanta termo pe zona economică șI socială”, a mai spus sursa citată

CEH va fi salvat sub o formă sau alta

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că CEH va fi salvat, dar încă nu se știe care este forma juridică.

“Ceea ce instanța a constatat este că Hotărârea emisă de prima instanță trebuie rejudecată. Așteptăm motivarea instanței. Este foarte important să știm ce anume a stat la baza acestei opinii a Curții de Apel. Pot să fie o multitudine de motive. O să așteptăm să vedem care este motivarea. Ministerul (Energiei, n.r.) nu face decât să asigure că această companie continuă să funcționeze, că se va restructura. Pot să vă asigur că, într-un fel sau altul, noi vom salva Complexul Energetic Hunedoara, pentru că am anunțat deja că am identificat și soluții concrete. Cum o vom face din punct de vedere tehnic, cu ce instrumente legale, rămâne de văzut”, a menționat ministrul Energiei, potrivit Agerpress.

Planurile ministerului de resort au fost dejucate de soluția judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia care au scos CEH din insoolvență prin trimiterea dosarului spre rejudecare.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.