.Index Actualitate Administratie

Investiţie de sute de mii de dolari pentru confortul elevilor

Municipalitatea de la Petroşani a implementat un proiect de peste 300 de mii de lei, iar rezultatul final este confortul elevilor. Proiectul a prevăzut “Îmbunătăţirea eficienţei energetice în gospodăriile şi comunităţile cu venituri reduse din România” în cadrul programului finanţat de Fondul Global de Mediu, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, fiind agenţia care a acordat spijin în implementare. A fost nevoie de 5 ani pentru ca proiectul să fie dus la bun sfârşit, dar întârzierile nu se datorează celor din administraţia locală, ci celor de la ministerul de resort care au vrut să oprească finanţarea.

“Proiectul a început în anul 2011 însă această componentă a proiectului, componenta care prevede aceste reabilitări demonstrative folosind materiale ecologice de construcţii a fost puţin întârziat din cauza unor contracte în derulare care au fost reziliate din cauza nepredării lor în timp util şi la standarde de calitate. Am reluat mersurile cu ceva întârziere, ne-am bucurat că municipalitatea de la Petroşani nu şi-a pierdut încrederea, a fost alături de noi şi a crezut şi a dorit să facă aceste reabilitatări, să cofinanţeze aceste investiţii. Este un exemplu de bune practici pentru că din cele şase localitări partenere în cadrul proiectului naţional, Petroşaniul a fost municipalitatea care a atras cele mai multe fonduri şi a reuşit să cofinanţeze”,  a declarat Mihai Moia, managerul de proiect al UNDP.

În urma implementării acestui proiect, pierderile de energie termică din clădirile reabilitate se vor reduce cu peste 50 de procente.

“Reducerea emisiilor, conform auditului energetic, este destul de substanţială având în vedere starea iniţială a clădirii. Depinde de la caz la caz, dar în general vorbim de peste 30-40% sau chiar şi mai mult. Acolo unde au fost implementate măsuri integrate, adică s-a schimbat tâmplăria, s-a schimbat centrala, s-a făcut şi reabilitarea faţadei putem vorbi de 60-70%”,  a mai subliniat sursa citată.

Cei de la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare au încheiat proiectul la Petroşani, pentru că aici au fost atrase cele mai multe fonduri.

“Am încheiat un proiect cu succes, municipalitatea de la Petroşani a reuşit să atragă 315.000 de dolari, fonduri nerambursabile pe acest proiect de avelopare a şcolilor şi grădiniţelor şi introducerea de centrale pe gaz metan în şcoala de la Dâlja şi grădiniţa de Dărăneşti. E un proiect care a fost unic în România, şase comunităţi din zone cu probleme sociale au accesat acest program care a început în 2011 şi astăzi suntem la încheierea programului. Cei la UNPD au ales să încheie programul la Petroşani pentru că suntem municipalitatea care am atras cele mai multe fonduri şi faptul că am reuşit să izolăm termic cu aceste materiale ecologice, pentru noi este un lucru extraordinar. Contribuţia Primăriei a fost aproximativ 50% din suma totală, deci tot vreo 300 de mii de dolari”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

Alte două clădiri urmează a fi reabilitate termic în cadrul aceluiaşi proiect.

“Lucrăm la Şcoala generală Avram Stanca, la IG Duca şi urmează Colegiul Naţional de Informatică Carmen Sylva şi o parte a clădirilor de la grădiniţa PP2 din Aeroport”,  a mai subliniat Ridzi.

Proiectul acţionează la nivel naţional şi local, pentru a răspunde nevoilor de eficienţă energetică, elaborarea unor măsuri adecvate, de a stimula dezvoltarea unei pieţe locale pentru produse locale de materiale utilizate în domeniul izolării construcţiilor.

 

Monika BACIU

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.