.Index Actualitate

CEH a încurcat planurile SNIM

Complexul Energetic Hunedoara a încurcat planurile Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului. Neplata facturilor pentru cărbunele livrat duce la blocaje pe mai multe planuri. Astfel, Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului a trebuit să își reconfigureze planul privind disponibilizările.

“În bugetul de venituri și cheltuieli s-a prevăzut pentru anul 2017 ca disponibilizarea celor 378 de salariați să se facă în două etape în funcție de epuizarea rezervelor de cărbune deschise și pregătite, astfel că la data de 31.12.2017 efectivul SNIMVJ va fi de 502 persoane (880 persoane-378 persoane). SNIMVJ este determinată să accelereze procesul de restructurare și ca urmare, să efectueze concedierea colectivă în două etape: în prima etapă, 174 salariați. Concedierea va avea loc în termen de 90 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern privind aprobarea alocării unei sume din bugetul asigurărilor de șomaj pe anul 2017 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la SNIMVJ SA, conform art. 2 din OUG 36/2013, estimat – începând cu data de 1 octombrie 2017. În etapa a doua, 204 salariați. Concedierea va avea loc în perioada noiembrie – decembrie 2017”, arată hotărârea Consiliului de Administrație al SNIMVJ.

Aceeași hotărâre a SNIMVJ arată și motivele pentru care s-a recurs la această măsură a disponibilizărilor în două etape.

“Această măsură a fost luată pentru a putea asigura plata salariilor și a achiziționării materialelor necesare desfășurării în condiții normale a procesului de producție și pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a salariaților

Având în vedere: neîncasarea creanțelor de la Complexul Energetic Hunedoara; faptul că Tribunalul Hunedoara a dispus suspendarea provizorie a oricărei proceduri de executare silită individuală declanșată împotriva debitoarei Societatea Complexul Energetic Hunedoara, până  la pronunțarea hotărârii cu privire la cererea de deschidere a procedurii insolvenței formulată și înregistrată în dosarul nr. 5075/97/2016 al acestei instanțe; faptul că prețul cărbunelui pe plan mondial a scăzut de la 69 lei/Gcal, în anul 2012 la 55,59 lei/Gcal în semestrul I 2017; apariția unor condiții tehnice și de zăcământ care influențează evoluția exploatării abatajelor aflate în funcție și În conformitate cu prevederile art. 1, alin 1^1 și alin. 3 din OUG nr. 36/2013, facem următoarele mențiuni: numărul total de salariați existenți la data de 01.07.2017 este de 874 persoane; concedierea colectivă este motivată de desființarea locurilor de muncă urmare a reducerii activității, necesară în vederea îndeplinirii obiectivelor societății cuprinse în Planul de Închidere (…)”, mai arată hotărârea CA.

Au fost stabilite mai multe criterii în baza cărora se vor realiza concedierile colective.

“Criteriile avute în vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concedieri sunt: salariații care îndeplinesc cumulativ condițiile de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; salariații care îndeplinesc condițiile pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, conform prevederilor Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, până la data de 31 decembrie 2017; salariații care își aduc un aport redus în desfășurarea procesului de producție datorită absenței din unitate (indiferent de cauza absenței); alți salariați, la cerere, cu analizarea fiecărui caz în parte de către o comisie unică stabilită la nivelul SNIMVJ”, mai prevede documentul.

Salariații de la SNIMVJ care își vor pierde locurile de muncă vor beneficia de salarii compensatorii, dar și de venituri de completare.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.