.Index Actualitate

CEH îşi reduce pierderile cu 15%

Complexul Energetic Hunedoara îşi va reduce, până la finele anului, pierderile cu circa 15 procente.  La începutul acestui an, Guvernul a solicitat companiilor de stat să îşi prindă în bugetul pe 2016 reducerea arieratelor, astfel încât, la nivelul unui minister sau a unei unităţi administrative care are în subordine companii cu capital majoritar sau integral de stat, valoarea arieratelor să scadă cu 15% în acest an. Acum, oficialii Ministerului Energiei susţin că la Complexul Energetic Hunedoara problema este în curs de rezolvare având în vedere faptul că aceasta a intrat în insolvenţă.

 

“Ministerul Energiei a făcut demersurile necesare pentru ca societăţile din portofoliu să elaboreze programe clare de măsuri pentru diminuarea plăţilor restante şi mai mult decât atât, în data de 07.01.2016 prin sentinţa pronunţată de judecătorul sindic al Tribunalului Hunedoara, s-a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA. Această societate se confruntă cu o situaţie deosebită, rezultatul brut aprobat pentu anul 2015 fiind o pierdere totală de 404.477 mii lei, iar nivelul plăţilor restante aprobat pe anul 2015 fiind de 577.844 mii lei. Totodată, nivelul plăţilor restante a fost aprobat în anul 2014 a fost de 191.048 mii lei, societatea realizând  la finele anului un nivel de 363.972 mii  lei. Din cele prezentate rezultă clar o creştere constantă a nivelului plăţilor restante. Astfel, prin intrarea în procedura de insolvenţă a Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, nivelul total al plăţilor restante pentru Ministerul Energiei pe anul 2016 va fi diminuat corespunzător”,  se arată în documentele Ministerului Energiei.

 

Astfel, la elaborarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul 2016, companiile de stat vor avea în vedere reducerea plăţilor restante astfel încât la finele anului 2016 acestea să fie diminuate cu minimum 15% față de cele programate la 31 decembrie 2015. Prevederile memorandumului se aplică doar companiilor ce intră sub incidenţa OG 26/2013, respectiv a companiilor unde statul este acţionar unic sau majoritar. Organele administrației publice centrale pot aproba reducerea sau eliminarea plăților restante la operatorii economici aflați în subordinea, în coordonarea sau în portofoliul acestora și în alte procente, astfel încât reducerea plăților restante cumulate pentru acești operatori să respecte procentul de 15%. Organele administrației publice centrale pot depăși limita plăților restante cumulate în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea de către Guvern, prin memorandum.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.