.Index Actualitate

Comunicat de presă PSD Petroşani

IMG_1819ÎNTÂLNIRE ISTORICĂ

Cu două zile înainte de aniversarea a 140 de ani de la nașterea genialului sculptor roman, Constantin Brâncuşi ,Organizația de Tineret PSD Petroșani a omagiat “ZIUA BRÂNCUŞI” în prezența celor pe care noi îi prețuim mult, membri ai Organizației de Seniori. Deşi știau multe despre opera dar mai ales despre viața marelui artist la sfârşitul întâlnirii, toți au plecat spre casă mai bogați spiritual.
Aici au aflat cu o zi mai devreme -pentru că a doua zi 18 Februarie au participat la aceeași sărbătoare organizată în Sala de Marmură a Primăriei Petroșani de către Asociația Petro Aqua ca marele Brâncuşi a trebuit să plece din țară, pentru că nu-i erau apreciate operele, dar o femeie românca de naționalitate -Patriot- Aretia Tătărescu ia comandat o operă care să vorbească pentru totdeauna despre eroicele lupte duse de armata romană şi populația din TG.JIU în Primul Război Mondial.
Brâncuşi a desenat harta marelui ansamblu de la TG.JIU constând din:
Poarta Sărutului- poarta de intrare a omului în viața;
Masa Tăcerii -icoana CINEI CEA DE TAINĂ- masa cu 12 scaune -Isus Hristos şi cei 12 Apostoli;
Coloana infinitului- stâlpul pe care și-l imagină copilul în genialitatea să ,să susţină  bolta cerească în vecii vecilor.

În 1938 după inaugurarea Ansamblului, Brâncuşi a plecat iarăşi din ţară şi nu s-a mai întors niciodată.
Coloana Infinitului a fost fost proiectată şi realizată la Petroşani.
La 16 Martie 1957 cineva îl opreşte din lucru, se stinge din viaţă în casa sa de la Paris ,departe de ţară -care i-a fost mai mult o mamă vitregă.
Uneltele nu l-au mai ascultat iar materia nu a mai răspuns viziunii şi dorinţelor sale. Creatorul a găsit şi el “soluţia” pentru a opri întrecerea între cele ale perfecţiunii.
A fost în faţa noastră şi ne-a vorbit cuceritor D-nul Dorel Neamţu, fostul gazetar şi nu mare “BRÂNCUŞIAN”.

Lavinia Grigoriu

Președinte TSD Petroșani și tineretul din Organizația TSD