Dan Agrişan: “Pe partea  de sucursale miniere nu va fi mare reducerea de personal”

Pensionabilii părăsesc Complexul Energetic Hunedoara. La nivelul societăţii energetice se pregătesc măsurile de restructurare. Este vorba, cu prioritate, de restructurările care se vor face în cursul acestui an.

“Avem un anumit număr de persoane care ar trebui să plece, dar încă nu este definitiv. E un plan de restructurare care vizează strict ce se va întâmpla anul acesta şi nu are în vedere acea discuţie despre trecere a două mine pe program de închidere. Acel plan e separat pentru că e o discuţie prea lungă, trebuie agreat de Comisia Europeană, nu putem să stăm până atunci, aşa încât pe partea  de sucursale miniere nu va fi mare reducerea de personal”,  a declarat Dan Agrişan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara.

Persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionarii sunt primele care vor părăsi sistemul, însă şi în acest caz se face o analiză atentă.

“În primul rând vor pleca prin pensionare, vor fi cei care pot să beneficieze de protecţie socială în felul acesta şi restul vor beneficia de protecţie socială prin ordonanţa de urgenţă, salarii de completare. La momentul acesta ar fi undeva la 470 de persoane care se încadrează în condiţiile de pensie”, a mai subliniat sursa citată.

Cei care îşi vor pierde locurile de muncă vor beneficia de prevederile OUG 36/2013.

“A trecut ordonanţa de urgenţă. Urgenţa unei ordonanţe este dată de caracterul de urgenţă al măsurilor, prin urmare ca să nu îşi piardă acest caracter, care oricum există, trebuie luate anumite măsuri în următoarea perioadă de timp”,  a conchis Dan Agrişan.

Ministerul de resort este sceptic în ceea ce priveşte continuarea activităţii Complexului Energetic Hunedoara. Indicatorii tehnico-economici nu arată nicio îmbunătăţire, ba din contră societatea se adânceşte în datorii.

“Luând în considerare faptul, că în perioada următoare nu există premise pentru creşterea veniturilor la un nivel care să poată susţine actuala structură organizatorică, pe lângă celelalte măsuri de reducere a costurilor, S CEH SA trebuie să implementeze un aplu program de restructurare şi reorganizar prin elaborarea şi aplicarea unor norme de structură unitare pentru activitatea de energie şi activitatea de minerit, al căror efect nu presupune în acest moment redresarea activităţii societăţii, ci mai degrabă o adaptare la condiţiile actuale care au dus la reducerea activitiăţii, apare ca necesară cuprinderea S CEH SA între operatorii economici prevăzuţi în anexa la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013, aprobată cu completări, prin Legea nr. 259/2013, cu modificările şi completările ulterioare. Ca efect al includerii S CEH SA în anexa la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013, aprobată cu completări, prin Legea nr. 259/2013, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele disponibilizate în baza unui plan de disponibilizare ca urmare a reducerii activităţii vor putea beneficia de măsuri de protecţie socială”, mai arată în documente.

CEH a funcţionat, încă de la înfiinţare, în condiţiile unei pieţe concurenţiale nefavorabile, activitatea acesteia fiind afectată în mod direct de influenţele mediului extern şi condiţiile interne în care operatorul economic şi-a desfăşurat activitatea, elemente care au condus, inevitabil la afectarea rezultatelor economico-financiare ale societăţii.

Minerii, resemnaţi

Sindicaliştii vor consultări cu administraţia Complexului Energetic Hunedoara pentru a vedea cum s-a ajuns la cifra de 840 de persoane care trebuie să părăsească CEH.

Nica-Petru-Nota-4-377x300“Ne-a fost comunicată o notificare de către angajator şi în termen de 10 zile noi trebuie să încercăm să venim cu propuneri pentru reducerea sau începerea negocierilor, motiv pentru care vom cere angajatorului după ce toţi colegii mei vor veni cu propuneri din zona sucursalelor, prin care vom cere câteva lămuriri asupra unor aspecte de organizare, dar şi economice să vedem dacă mai există şi alte posibilităţi de reducere a cheltuielilor. Disponibilizările înseamnă că undeva se reduce o activitate, că nu mai e nevoie de personal, şi că reducerea de cheltuieli este necesară”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Potrivit lui Nica, principalul motiv pentru care nu s-ar acorda sumele compensatorii este cel legat de denunţarea contractului colectiv de muncă de fostul administrator judiciar.

“Din punctul de vedere al administraţiei nu există un contract colectiv de muncă şi acesta este principalul motiv pentru care nu se doreşte a se acorda salarii compensatorii. Poziţia noastră ca organizaţie sindicală este de a purta o consultare şi o negociere cu administratorul pe acest subiect, dorim să ni se prezinte concret obiectivitatea desfiinţării celor 1000 de posturi. În condiţiile acestea trebuie să ni se explice de către administraţie modul în care se va funcţiona cu acest complex energetic, apoi noi trebuie să începem negocierea unui nou CCM”, a mai spus Nica.

Angajaţii societăţii care urmează a-şi pierde locurile de muncă sunt resemnaţi.

“Constat cu uimire că salariaţii au acceptat extrem de uşor denunţarea CCM. Atunci când i-am chemat să protestăm au venit 150 în curtea CEH şi ceilalţi 6000 probabil au fost nederanjaţi de denunţarea CCM”, a încheiat Petre Nica.

Potrivit contractului colectiv de muncă denunţat, cei care iasă la pensie ar fi trebuit să beneficieze de o sumă de 13.000 de lei.

“Cu ocazia pensionării, pe partea de energie, până la 10 ani vechime se acorda un salariu brut echivalent clasei de bază, între 10-25 de ani vechime – 2 salarii brute echivalent de bază, peste 25 de ani vechime – 3 salarii. Pe partea de minerit am avut o prevedere prin care se acordau 15.000 de lei brut salariaților care ieșeau la pensie. Mai mult decât atât cunoaștem că s-a dat o decizie care a fost neagreată de Sindicatul Muntele, cu 7.500 lei, s-a revenit asupra ei. Până la urmă CCM-ul nou vorbește de 6 salarii tarifare de încadrare avute înainte de pensionare, dar nu mai mult de 13.000 de lei. Este până la urmă o limitare pe care noi am agreat-o și a venit din partea noastră, pentru că cei mai mulți care urmează să se pensioneze sunt din rândul muncitorilor, iar salariul unui miner care lucrează în subteran reprezintă exact această sumă de 13.000 de lei. Am considerat că dacă tot am făcut referire la salariile tarifare de încadrare avute înainte de pensionare nu ar fi onest ca un director să iasă cu 6 x 10.000 și ceva de lei”,  a declarat în urmă cu un an de zile, Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Cum CCM-ul nu mai este în vigoare, aceste prevederi nu pot fi respectate. Nici situaţia financiară a societăţii nu ar fi permis respectarea tuturor celor 25 de prevederi ale contractului colectiv.

 

Monika BACIU

 

 

 

2 Responses to Dan Agrişan: “Pe partea  de sucursale miniere nu va fi mare reducerea de personal”

  1. ion says:

    cu pensionabilii ce facem ,ii tinem ca mai au de furat , ma refer la sefi

  2. ionica says:

    atit cit laindicate sunt toti lingaii actuali,nimic nu vom mai primi din partea vinzatorilor de tara.s-au diminuat drepturilecu aprox.800,1000 ron si noi tot pe pierderi suntem.Am ajuns la salarii ridicole si nimeni nu zice nimic.Pacat de lupta si jertfa minerilor din 77.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.