.Index Actualitate

Dan Marinescu: “Actuala strategie energetică este un haloimis nefundamentat”

Dan Marinescu, specialist în domeniul energetic, consideră că strategia energetică a Guvernului nu este corect fundamentată, mai mult constituie un haos. Dan Marinescu îşi expune părerea despre Strategia Energetică a actualului Guvern care nu mişcă efectiv nimic în această direcție.

“Am observant că programul are de toate că şi în Strategia 2007 pe care o primisem prin 2009 de la un reputat energetician care nu mai este printre noi acum. Totul pare un copy/paste ieftin fără nici o noimă. Este adevărat că e greu să se rupă de programele precedente şi după cum observăm faţă de “Strategia Grigorescu” acum se reintroduce şi Tarniţa. Dar dacă stau bine să mă gândesc aceasta a fost băgată pe timpul “Strategiei Nicolescu” care era realistă şi destul de bine gândită la acea vreme. Deci totul îmi pare de faţadă, să băgăm de toate că să îi mulţumim pe toţi şi să nu ne deranjeze nimeni iar noi să fim liniştiţi încă o perioadă de timp până îşi dau seama ceilalţi că sunt doar vorbe”, spune Marinescu.

Acesta susține că strategia energetică a actualului Guvern nu este realizabilă pe termen lung. În plus, Marinescu subliniază că în ceea ce privește continuarea activității miniere, totul se rezumă la vorbe fără fundament, guvernanții fiind contraziși chiar de propriile acțiuni prin care se pune lacătul pe unitățile miniere.

dan-marinescu“Ca să fiu sincer, nu sună rău această strategie, dar nu este realistă şi nu are nici o logică deoarece o strategie energetică pe termen mediu şi lung se face ţinând cont de mai mulţi factori printre care dezvoltarea economică a României care duce la creşterea consumului atât la consumatori industriali cât şi consumatori casnici, ori dacă ei nu se ţin şi nu au stabilit un program economic de dezvoltare durabilă cum pot face această strategie. Spun că încearcă să menţină cărbunele, ceea ce pe termen mediu nu este rău, însă ei o spun doar pentru că doi secretari de stat din Ministerul Energiei provin din această zonă, respectiv de la CEO şi CEH. Faptele lor însă dovedesc contrariul prin închiderea minelor din cele două complexe energetice şi prin planurile de restructurare pe care le tot fac la termocentrale. I-am auzit vorbind de grupul de 600 MW/h cu parametrii supracritici sau ultrasupracritici dar uita să menţioneze de retragerile de capacitate cât şi de creşterea costului de producţie că aşa cum ştim mai toate investiţiile se regăsesc în preţul final”, mai spune Dan Marinescu.

Specialistul în domeniul energetic menționează că statul român ar trebui să își aplece atenția asupra cărbunelui. Resursa naturală poate asigura energia electrică a țării, însă aceasta trebuie inclusă într-un mix energetic.

“Eu susţin continuitatea energiei pe cărbune din România deoarece aceasta este singura care la ora actuală asigură stabilitatea Sistemului Energetic Național și prin urmare trebuie găsita o soluție de mix energetic profitabil pentru România și pentru Securitatea Energetică Națională, însă acest mix trebuie făcut pe termen mediu şi să nu fie schimbat până nu se găsesc soluţii alternative viabile de înlocuire a unităţilor pe cărbune. Pentru că nu este normal să distrugem înainte de a face ceva. Mai întâi facem apoi înlocuim sau în cel mai rău caz în acelaşi timp, dar se pare că la noi de câţiva ani se tot distruge dar nu apare nimic în loc. Aşa cum am mai spus, mixul energetic s-a modificat în timp în funcţie de evoluţia capacităţilor de producţie şi a resursele energetice folosite (fosile şi hidro; fosile-hidro-nuclear; fosile-hidro-regenerabile). Actualul mix energetic rezultat în urma restructurării sectorului energetic a condus la o funcţionare ineficientă a pieţei de energie electrică, cu efecte majore asupra funcţionarii SEN, a creşterii economice şi a nivelului de trăi”, mai subliniază Marinescu.

În plus, Guvernul nu mai menționează nimic de termocentrala Mintia, care se află într-o stare critică, iar de funcționarea ei depinde o mare parte din zona Transilvaniei.

“Despre Mintia nu mai spune nimeni nimic deşi este cea mai mare unitate energetică din zona Transilvaniei şi este pe punctul de a fi închisă dacă ne limităm doar la vorbe şi nu la fapte. Părerea mea este ca actuala strategie energetică este un haloimis nefundamentat, ca mai toate programele politice ale actualului Guvern şi toate astea din cauza grupurilor de interese, a oamenilor care ieri erau cu cărbunele, azi sunt cu gazul şi mâine sau poimâine cu regenerabilele sau cu nuclearul după cum le vine solul cu năframa în vârf de băţ”,  a mai precizat specialistul în domeniul energetic.

Complexul Energetic Hunedoara este la un pas de colaps, iar ministerul și Guvernul încă analizează planurile privind reorganizarea societății.

 

Monika BACIU

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.