.Index Actualitate

Fără reprezentativitate la nivelul CEH Sindicatul Muntele face un pas înapoi până la elucidarea situaţiei

IMAG1088Sindicatul Muntele nu îşi mai asumă reprezentativitatea la nivel de CEH. Pentru prima dată în istorie, sindicatul reprezentativ de la nivelul unităţii nu îşi mai asumă reprezentativitatea, iar acest lucru nu face decât să îngreuneze negocierea unor drepturi ale salariaţilor. Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele susţine că de doi ani se încearcă racolarea membrilor de sindicat, iar în acest moment nu există o evidenţă clară a numărului acestora, drept pentru care a recurs la această decizie.

 

“Situaţia numărului membrilor de sindicat este incertă, motiv pentru care, începând cu data de astăzi Sindicatul Muntele nu îşi mai asumă reprezentativitatea în baza articolului Legii Dialogului Social care spune că numărul membrilor unui sindicat pentru ca sindicatul să fie reprezentativ trebuie să fie 50%+1. Până când Sindicatul Muntele nu va intra într-o evidenţă exactă, evidenţă care este denaturată de către implicaţia administrativă în activitatea sindicală, sindicatul Muntele nu îşi mai asumă îndeplinirea acestei condiţii de reprezentativitate drept pentru care administraţia va trebui să decidă conform legii şi să facă în aşa fel încât să respecte în aceste condiţii Legea Dialogului Social. Membrii noştri de sindicat nu au nicio problemă în acest sens. Suntem organizaţie sindicală care avem incertitudinea numărului membrilor de sindicat din cauza implicării politicului şi administraţiei în activitatea sindicală, dar este o organizaţie afiliată la o organizaţie reprezentativă la nivel de sector de activitate, iar noi ca sindicat suntem reprezentaţi prin două funcţii extrem de importante. Oamenii, membrii de sindicat, vor avea o bună reprezentare fără să le fie afectate drepturile, dar pentru ceilalţi salariaţi va trebui să se pună un semn mare de întrebare cine îi va reprezenta”,  a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

 

 

 

 

Nica acuză doi lideri de sindicat pentru faptul că au racolat membrii Sindicatului Muntele prin acţiuni ilegale. Oamenii au plecat din Muntele pentru 10 beri sau sub presiunea administraţiei.

 

“Liderii de sindicat Jurca şi Silveşan Ilie de la Lupeni au părăsit Sindicatul Muntele. Primul, pe tabelul de bere din anul 2013 a transferat cu cârdăşia lui Drăgoi şi a directorului Bârchi de la Mina Livezeni toţi cei 320 de membri ai Sindicatului Muntele i-au transferat în Sindicatul Noroc Bun, pentru acest lucru există o acţiune în instanţă pe care noi am făcut-o şi care se cercetează, iar Silveşan Ilie a găsit un motiv prin  care a acordat 10 beri membrilor săi de sindicat , un motiv legat de aniversarea înfiinţarea unui sindicat, iar când membrii sindicatului Muntele au ridicat berea, aceştia au semnat şi pentru plecarea lor în Sindicatul Noroc Bun. Aceasta a fost o politică de a se lucra mârşav la numărul membrilor de sindicat ai Muntelui pentru a reuşi să dărâme reprezentativitatea unei organizaţii sindicale”,  a mai subliniat Nica.

 

 

SindicatuL Muntele a rămas fără o bună parte din membrii de la Paroşeni încă din vara acestui an, când de aici 70 de angajaţi s-au transferat în alte sindicate, nereprezentative la nivel de unitate.

 

“La Termocentrala de la Paroşeni, peste 70 de salariaţi au găsit în Sindicatul Muntele o organizaţie sindicală în care au crezut. Acest lucru nu a fost pe placul conducerii administrative de la această sucursală şi pe placul sindicatului de acolo astfel că printr-o alianţă administraţie-sindicat, prin  diverse metode specifice termocentralei de la Paroşeni unde ştim că lucrează mamă, tată, fiu, frate, soră, acolo atelierele sunt construite pe familii, s-a reuşit să fie convinşi rând pe rând cei 70 de oameni de faptul că aparteneţa lor sindicală la Muntele este una greşită şi că doar sindicatul de acolo le poate reprezenta interesele, astfel că rând pe rând am rămas cu 3 membri de sindicat la Paroşeni”,  a mai spus liderul Sindicatului Muntele.

 

Nici la Termocentrala de la Mintia situaţia nu este mai favorabilă. Şi aici, membrii Sindicatului Muntele au simţit presiunea administraţiei, dar şi a sindicatului de acolo.

 

“Războiul împotriva Sindicatului Muntele nu s-a oprit aici. La termocentrala de la Mintia sub conducerea directorului politic Andronache Daniel am cunoscut cel mai mare nivel de represiune. Acesta a desfiinţat posturile pe care le ocupau liderii de sindicat de la Muntele, dar a păstrat posturile liderilor de sindicat din Energie şi a încercat printr-o prezenţă agresivă a corpului de control al acestuia să  dovedească că liderii de sindicat nu îşi fac serviciul. A încercat şi o unire a organizaţiilor sindicale şi mai nou actualul director de sucursală de la Mintia începe prin adrese scrise să ne întrebe pe noi dacă unii sunt membrii noştri de sindicat, deşi administraţiei i se comunică adeziunea sau retragerea dintr-o organizaţie sindicală pentru a putea să efectueze reţinerea cotizaţiei de sindicat într-un mod legal. De ani de zile, la Mintia cotizaţia de sindicat se reţine ilegal”,  a conchis Nica.

 

Sindicatul Muntele a devenit reprezentativ la nivel de unitate în anul 2013 printr-o hotărâre a instanţei de judecată. Acum, la doi ani, organizaţia nu mai are certitudinea că reprezintă 51% dintre salariaţi motiv pentru care a decis să nu îi mai reprezinte până ce nu primeşte o statistică clară cu numărul membrilor.

 

Monika BACIU

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.