.Index Actualitate Administratie

Ilie Păducel: “Suntem în faza când și ultima unitate minieră dispare de pe harta orașului”

Orașul Petrila se confruntă cu o realitate tristă și dureroasă. Ultima exploatare minieră va fi închisă. Mina Lonea se va închide anul viitor, iar localitatea rămâne fără cel mai mare angajator. În acest sens, la sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc o dezbatere pe acest subiect. Întrucât se lucrează la reactualizarea planurilor privind închiderea exploatării miniere, reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara au vrut să știe care sunt cerințele autorităților locale.

“În momentul de față ne aflăm în faza în care lucrăm la executăm reactualizarea planului de închidere, conform legii. Acum refacem documentațiile pe care le avem la dispoziție în momentul de față. Firma CEPROMIN se ocupă de închiderea de suprafață, va fi proiectantul care va întocmi tot ce înseamnă închidere de suprafață, în colaborare cu o altă firmă care a câștigat contractul pentru închiderea de subteran. Vrem să ascultăm care sunt cerințele pentru a fi cuprinse, deocamdată în planul de încetare a activității, ca posibilitate de păstrare, dacă există iar în momentul în care va fi întocmit proiectul tehnic ele vor fi detaliate și vom vedea cum pot fi păstrate sau demolate, în funcție de caz”,  a spus Cosmin Chiuzan, reprezentant al Complexului Energetic Hunedoara.

Autoritățile locale de la Petrila au vrut să afle care sunt obiectivele de investiții ce ar putea fi realizate de CEH odată cu închiderea unității miniere.

“Aș vrea să întreb care sunt investițiile pe care le permite legea în planul de închidere? Spre exemplu, dacă am cere să asigurați drumul de centură pe linia actuală, ar fi una din solicitări. Aș vrea ca drumul acesta să continue până la mina Lonea, mai ales că merge paralel pe calea ferată”,  a întrebat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

În replică, Cosmin Chiuzan a subliniat faptul că CEH nu poate realiza investiții, ci poate doar reabilita zonele afectate de exploatarea subterană.

IMG_7671“Problemele sunt puțin diferite. La mina Petrila era un drum existent care a fost afectat de exploatarea care s-a desfășurat în perimetrul minei Petrila, aici e vorba de un drum care ar trebui construit de la zero, pe traseul căii ferate înguste pe care transportăm cărbunele. Conform prevederilor legii, nu putem face construcții, putem reabilita zonele care au fost afectate de exploatarea subterană”, a spus Cosmin Chiuzan.

„De-a lungul anilor, societatea de exploatare a cărbunelui a adus și prejudicii atât orașului, cât și unor persoane fizice, cărora le-au fost mutate casele sau au fost chiar drame. În Taia au fost 8-10 case care s-au mutat și nu puteți să veniți să ne spuneți că legea nu vă permite să faceți niște reparații minore, față de ceea ce s-a stricat și față de profitul pe care statul român l-a realizat prin aceste exploatări miniere”,  a replicat, nervos, primarul orașului Petrila.

„Exploatarea subterană s-a executat de-a lungul timpului și cu anumite strămutări de case, persoanele au fost despăgubite în baza legii. Eu vă spuneam de ceea ce prevede legea minelor și ceea ce putem face în baza prevederilor legale în vigoare”,  a completat Cosmin Chiuzan.

Ilie Păducel, cel care a fost primar peste 20 de ani, și care acum este consilier local vrea ca înainte de a se închide mina Lonea să se creeze locuri de muncă.

“Ar trebui un memoriu semnat de Primărie și Consiliul Local să ne spună, onor, minister și guvern ce alternativă creează pentru că niciun guvern de la începerea închiderii minelor nu a creat nicio alternativă pentru locurile de muncă ce au fost desființate. Cu asta ar trebui să începem. Sunt peste 2000 de suflete care mai trăiesc de pe urma minei Lonea. Pentru 2000 de suflete ce alternativă se creează în orașul Petrila. Făcută ceva făbricuță prima dată, și atunci să înceapă închiderea minei Lonea. Niciun guvern, și de fiecare dată când am avut ocazia, a spus că nu se închide mina Lonea, mina Petrila, șamd… Suntem în faza când și ultima unitate minieră dispare de pe harta orașului”,  a spus consilierul local, Ilie Păducel.

La dezbaterea organizată la Petrila au fost și câțiva cetățeni, însă aceștia nu au avut nimic de spus cu privire la închiderea și ultimei unități miniere.

 

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.