Încep probele la Termocentrala Paroșeni

Lucrările pentru conformarea termocentralei Paroșeni la condițiile de mediu se apropie de final. Teoretic, lucrările ar fi trebuit încheiate la data de 31 decembrie 2017, însă încă mai sunt câteva detalii de pus la punct. Potrivit lui Viorel Stancu, directorul general al CEH, în câteva zile vor începe probele.

“Începem probele. Se va aduce calcar, care se va trece prin câteva procedee. Se vor face probe la cald șI probe la rece. Undeva la două luni vor dura aceste probe”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.

O perioadă, lucrările de la termocentrala Paroșeni au fost oprite din cauza problemelor financiare ale Complexului Energetic Hunedoara. Anul trecut, pe mandatul lui Mihael Melczer situația a fost clarificată, iar constructorul a reluat lucrările.

Instalaţiile mari de ardere din România trebuie sa se alinieze cerinţelor directivelor europene de mediu 2001/80/CE privind limitarea emisiilor in aer a anumitor poluanţi si 1999/31/CE privind evacuarea si depozitarea deşeurilor, obligaţie asumata de Guvernul României prin documentele de aderare la Uniunea Europeana. Sucursala Electrocentrale Paroşeni deţine o instalaţie mare de ardere compusa dintr-un grup energetic de 150 MW si un CAF de 103,2 Gcal/h asigurând producerea de energie electrica livrata in Sistemul Energetic Naţional si energie termica utilizata pentru încălzire si preparare apa calda menajera in oraşele Vaii Jiului. Grupul energetic de la Paroseni, retehnologizat si pus in funcţie in anul 2007, respecta cerinţele Directivei 2001/80/CE privind emisiile de oxizi de azot si pulberi, fiind necesara implementarea unei instalaţii pentru reducerea emisiei de dioxid de sulf din gazele de ardere evacuate in atmosfera. In vederea respectării Directivei 1999/31/CE privind depozitarea deşeurilor este necesara schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport si depozitare a zgurii si cenuşii rezultate din procesul de ardere din cazan, cu o tehnologie de colectare, transport si depozitare in şlam dens care să permită reducerea oricărui exces de apă şi să prevină spulberarea de către vânt a materialului depus în depozit. Contractul pentru realizarea celor două investiţii, in valoare de 65.300.000 Euro, încheiat în luna noiembrie 2010 cu societatea franceză Constructions Industrielles de la Mediterranee, a intrat în efectivitate în luna decembrie 2012, când a fost posibilă efectuarea primei trageri din creditul acordat de Banca Europeană de Investiţii şi s-a efectuat plata avansului de 10 % din preţul contractului. Realizarea celor doua investiţii de mediu la Sucursala Electrocentrale Paroşeni va permite termocentralei încadrarea in totalitate in normele de mediu ale Uniunii Europene, asigurându-se astfel condiţii de funcţionare pentru următorii 20 de ani.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.