.Index Actualitate

Măsuri de protecția socială extinse pentru angajații CEH

950 de angajați ai minei Lupeni ar rămâne pe drumuri, dacă unitatea minieră s-ar închide mâine. În acest sens, sindicatele încearcă să obțină o serie de măsuri de protecție socială pentru cei care își pierd locurile de muncă. S-a vorbit, în ultimele zile, de data la care mina Lupeni trebuia să își înceteze activitatea. Conform decizie Comisiei Europene, data era de 30 septembrie. Numai că potrivit legilor românești, mai bine de trei sferturi dintre angajații unității miniere ar fi rămas fără niciun venit. La mina Lupeni sunt angajate 1100 de persoane. Dintre acestea doar 158 îndeplinesc condițiile de pensionare. Potrivit ordonanței de urgență 36 din 30 aprilie 2013, angajații care își pierdeau locurile de muncă ar fi beneficiat de venituri de completare numai până la finalul anului 2018. În acest caz e vorba de 950 de persoane care nu ar îndeplini condițiile de pensionare și nu ar putea beneficia de veniturile de completare. Ordonanţă de Urgentă nr. 36 din 30 aprilie 2013 prevede aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

“Persoanele concediate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă beneficiază de următoarele drepturi: indemnizaţie de şomaj, stabilită potrivit reglementărilor legale în vigoare; venit lunar de completare; plăţi compensatorii acordate de către operatorii economici din bugetele de venituri şi cheltuieli ale acestora, în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic”, arată textul OUG 36/2013.

Venitul lunar de completare prevăzut se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.

“Venitul de completare prevăzut la art. 7 lit. b) se acordă lunar pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă a persoanelor concediate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, după cum urmează: a)12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani şi până la 10 ani; b)20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani; c)22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 de ani; d)24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani”, mai arată textul OUG.

În acest sens, sindicatele fac demersuri pentru prelungirea la 3 ani a măsurilor de protecție socială. Mai mult, există discuții ale acestora cu ministrul Muncii pentru ca minerii care au un stagiu de cotizare de 15 ani să poată ieși la pensie anticipată. Acest lucru poate fi reglementat printr-o hotărâre de Guvern sau de către Parlament.

 

Monika BACIU

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.