.Index Actualitate Administratie

Pentru a nu vota morţii, Înarmaţi cu tablete care scanează buletinele

 

Buletin scanat la alegerile locale. Anul acesta, alegerile se vor desfăşura sub o nouă formulă. Alegătorii care se vor prezenta la urne vor trebui să prezinte buletinul de identitate pentru a fi scanat. Astfel, se înlătură orice fraudare a alegerilor locale.

“O altă noutate adusă de către actul normativ o constituie utilizarea în premieră a sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Prin aceasta tentativele de fraudare prin vot multiplu vor fi imposibile şi va asigurată o informare exactă şi în timp real cu privire la prezenţa la urne. Aceasta va conduce şi la creşterea încrederii alegătorilor în procesul electoral”, a declarat secretarul Primăriei Petroşani, Adrian Neagoe.

Secretarul primăriei Petroşani ne explică cum se va proceda exact în acest caz.

“Practic, în ziua scutinului, în fiecare secţie de votare va exista cel puţin o tabletă electronică. Când va intra în secţia de votare, alegătorul va fi îndrumat către o persoană care operează tableta conectată la internet, denumită de lege operator calculator. Această persoană îi va cere actul de identitate pentru a-i prelua CNP-ul într-o bază electronică cu votanţi. Propriu-zis, actul de identitate va fi fotografiat cu ajutorul tabletei, iar CNP-ul va fi transmis automat într-o aplicaţie informatică pentru a fi verificat”, ne mai explică secretarul Primăriei Petroşani.

Astfel, se va elimina orice fraudare a procesului electoral. Votantul nu are posibilitatea de a-şi exprima de mai multe ori dreptul de vot, aşa cum s-a mai întâmplat.

“Ulterior, procedura de vot este cea clasică, alegătorul urmând să semneze în lista electorală, să primească buletinul de vot şi ştampila, să îşi exprime opţiunea în cabina de vot şi să introducă buletinul de vot în urmă. Fiecare alegător va putea vota numai în localitatea de unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, la secţia de votare unde a fost arondată strada unde locuieşte”, mai spune Adrian Neagoe.

 

Disfuncţionalităţi

 

Nu este exclus ca sistemul informatic care va fi folosit pentru scanarea actelor de identitate să dea erori. Pentru aceste cazuri există o variantă de rezervă.

“Pe periaoda de timp, din ziua alegerilor, în care pot interveni disfuncţionalităţi ale Sistemului, alegătorul prezintă actele de identitate operatorului de calculator care consemnează într-o altă aplicaţie informatică, în modul offline, CNP-urile alegătorilor care se prezintă la vot”, a mai spus sursa citată.

Alegerile locale din acest an vor avea loc în data de 5 iunie. În cazurile de balotaj și situațiile în care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminică, 19 iunie. Începând cu 11 aprilie până pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile județene și primari. După perioada în care pot fi depuse contestațiile, data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor.Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, și se va încheia pe 4 iunie, ora 7,00. În 5 iunie, votul va începe la ora 7,00 și se va încheia la ora 21,00.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.