Se închid minele și se importă cărbune

Se închid minele și se importă cărbune. Minele Livezeni și Vulcan rămân în strategia energetică, termocentrala Mintia rămâne cu un singur grup din cele trei, termocentrala Paroșeni este inexistentă în document, iar de minele Lupeni și Lonea nu se amintește absolut nimic. Proiectul Strategiei Energetice a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050, a fost finalizat. Termocentrala Mintia va rămâne cu un singur grup, iar viitorul mineritului este incert.  Potrivit documentului final, în Valea Jiului vor rămâne doar două unități miniere, deocamdată. Este vorba de minele Livezeni și Vulcan.

Cărbunele baza în componența mixului energetic

Potrivit documentului postat pe site-ul Ministerului Energiei, cărbunele este baza în mixul energetic. Nu neaparat huila din Valea Jiului, asta deși există rezerve.

“Cărbunele este resursa energetică primară de bază în componența mixului energetic, fiind un combustibil strategic în susținerea securității energetice naționale și regionale. În perioadele meteorologice extreme, cărbunele stă la baza rezilienței alimentării cu energie și a bunei funcționări a Sistemului Energetic National (SEN), acoperind o treime din necesarul de energie electrică. (…)Resursele de huilă din România cunoscute sunt de 232 mil. tone [85 mil. tep] din care exploatabile în perimetre concesionate 83 mil. tone [30 mil. tep]. La un consum mediu al rezervelor de 0.3 mil. tep/an gradul de asigurare cu resurse de huila este de 104 ani dar exploatarea acestei resurse energetice primare este condiționată de fezabilitatea economică a exploatărilor. Puterea calorifică medie a huilei exploatate în România este de 3.650 kcal/kg”, arată documentul.

Documentul Ministerului Energiei arată că huila extrasă de la minele care vor rămâne, Livezeni și Vulcan nu va fi suficientă, astfel este nevoie de importuri.

„Necesarul de huilă pentru producerea energiei electrice și termice va fi asigurat din producția minelor Vulcan și Livezeni completat cu necesarul din import, până la reconfigurarea capacităților termoenergetice nerentabile de pe huilă pe altă resursă energetică primară mai eficientă”, arată în Proiectul Strategiei Energetice publicat în cursul serii de luni pe site-ul Ministerului Energiei.

În document este prevăzut și faptul că termocenrtala Mintia va rămâne cu un singur grup energetic.

“Grupurile pe huilă de la Deva, cu excepția grupului 3, vor fi retrase, cu perspective foarte reduse de a fi repornite. Rezervele de huilă din România sunt imposibil de exploatat in condiții de eficiență economică, ceea ce face improbabilă construirea unor grupuri noi în locul celor retrase”, mai relevă documentul oficial.

Grupul de Lucru dedicat elaborării acestui proiect a analizat propunerile și observațiile trimise și a decis asupra integrării în document a unora dintre acestea. 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.