.Index Actualitate

Studii de … ceva la CEH

Complexul Energetic Hunedoara a plătit, anul trecut, 33 de mii de lei pentru realizarea unor studii. Cheltuielile pentru studiile de fezabilitate şi prefezabilitate au fost în valoare de 33 de mii de lei, din cele 393 de mii prognozate.

În urmă cu doi ani, societatea a alocat bani pentru realizarea unor studii privind “Lucrări pentru dezvoltarea capacitatii de productie la E.M. Lonea” – lot I (Etapa I si Etapa II) „ Lucrari pentru dezvoltarea capacitatii de productie la E.M. Livezeni” – lot II (Etapa I si Etapa II) „ Lucrari pentru dezvoltarea capacitatii de productie la E.M. Vulcan” – lot III (Etapa I si Etapa II) „ Lucrări pentru dezvoltarea capacităţii de productie la E.M. Lupeni” – lot IV (Etapa I si Etapa II). CEH a alocat aproape o jumătate de milion de lei şi la care s-a lucrat intens. Asta pentru a pregăti licitaţia pentru achiziţionarea echipamentelor miniere de zeci de milioane de euro, ce urmau să ajungă în subteranele Văii Jiului.

Administratorul judiciar al societăţii arăta că trebuiau alocaţi bani şi pentru anumite studii din acest an.

“Pentru anul 2016 este necesar a se aloca suma de 462.500 lei care cuprinde: studiu de fezabilitate şi documentaţii solicitate prin certificatul de urbanism (212.500 lei – documentaţii în mare parte deja întocmite dar încă nerecepţionate), întocmire documentaţie pentru evaluare imobile care se vor expropria (200.000 lei), documentaţia de întocmire a Proiectului urbanistic zonal PUZ (50.000 lei)”,  arată raportul.

La CEH s-au realizat tot felul de studii şi documentaţii, însă acestea au rămas fără niciun rezultat. Spre exemplu, tot anul trecut, societatea a alocat 100 de mii de euro pentru realizarea planului de restructurare. Banii au ajuns la ISPE, iar planul a…dispărut.

Potrivit fisei de date a anuntului privind angajarea unui consultant, durata contractului era de 4 luni. In aceasta perioada, consultantul ar fi trebuit sa faca o analiza de ansamblu a pietelor energiei electrice, termice si carbunelui, identificand principalele implicatii pentru CE Hunedoara. Apoi trebuie sa faca o analiza a structurii de venituri si cheltuieli, sa identifice zonele de ineficienta si sa identifice activele care pot fi valorificate. Consultantul trebuia sa faca si o evaluare a performantelor financiare. La final, trebuie sa gaseasca scenariile de restructurare si sa pregateasca un plan de afaceri pe termen mediu. Pentru toate acestea, consultantul a primit 450.000 lei. Planul a devenit inutil imediat ce CEH a intrat în insolvenţă. chiar de două ori.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.