Valea Jiului descoperită de doi maghiari

Oamenii, locurile și frumusețile Văii Jiului au fost străbătute, la pas, și descoperite de doi cetățeni maghiari. “Hazajáró” sau în traducere călător către casă este proiectul a doi tineri din Ungaria, Kenyeres Oszkar și Jakab Sandor care din anul 2010 bat la pas Ardealul și îi descoperă frumusețile. Au ajuns și în Valea Jiului. Le plac munții noștri, au făcut și filme despre semeția crestelor care înconjoară Valea Jiului.

“Din anul 2010 umblăm prin munții Carpați, și nu numai. Acum 5 ani am venit în Valea Jiului și ne-a plăcut aici și de atunci venim foarte des și ne-am făcut și prieteni. Ne-au intrat la suflet aceste locuri și oamenii de aici. Ne plac plaiurile și munții”, ne-a spus Kenyeres Oszkar.

Filmele celor doi tineri pasionați de drumeții despre munții din Valea Jiului și nu numai au fost prezentate și la televiziunea națională din Ungaria.

“Aici ne plac foarte mult munții. Am fost în Pasul Vâlcan, în Straja, în Parâng, în Oslea, Retezat, unde am și făcut două filme. Am umblat prin toți munții din Valea Jiului. A mai rămas doar să mergem pe Tulișa, dar probabil anul viitor”, ne mai spune Oszkar.

Oamenii din Valea Jiului le-au atras atenția celor doi cetățeni maghiari. Știu despre minerit, știu despre tragediile care au marcat zona, însă admiră faptul că în ciuda tuturor greutăților oamenii locului au un suflet frumos.

“Ne plac și oamenii de aici foarte mult. În Valea Jiului știu că au fost foarte multe etnii datorită mineritului, care a adus aici foarte mulți oameni din foarte multe locuri și în ciuda tragediilor care au avut loc aici, oamenii sunt primitori”, mai spune Kenyeres Oszkar.

Cei doi călători s-au întâlnit cu comunitatea maghiară din Valea Jiului. evenimentul a avut loc la Lupeni, unde preț de câteva ore, cei doi au povestit și le-au prezentat oamenilor proiecții din drumețiile lor.

 

 

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.