Continuarea lucrărilor la domeniul schiabil din Parâng sunt stopate de procesul pe care administraţia locală din Petroşani îl are cu Romsilva. Potrivit oficialilor Primăriei, o hotărâre de Guvern permite continuarea lucrărilor, însă Romsilva nu ţine cont de această decizie.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis spre rejudecare dosarul dintre Primăria Petroşani şi Romsilva. De mai bine de doi ani municipalitatea de la Petroşani se judecă cu Romsilva pentru un teren în suprafaţă de 46 de hectare. După ce magistraţii de la Curtea de Apel Alba Iulia au dat o sentinţă favorabilă municipalităţii aceasta a fost atacată de Romsilva la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dispus rejudecarea cauzei.
“Este vorba de un litigiu care vizează scoaterea din fondul forestier a unei suprafeţe de 47 de hectare pentru continuarea lucrărilor la domeniul schiabil, noi am câştigat pe fond. Fondul problemei este de a nu plăti taxa pentru scoaterea din fondul forestier, nu este o pretenţie luată de la sine, este o hotărâre de Guvern care reglementează programul “Schi în România”, evident că Romsilva se opune pentru că dumnealor se opun chiar şi la restituire, noi am câştigat pe fond, apoi Înalta Curte a întors procesul la Curtea de Apel Alba, să sperăm că vom avea câştig de cauză fiind vorba de o hotărâre de Guvern, de un proiect de interes naţional, avem dreptate şi sper să câştigăm,. Este vorba de a putea continua lucrările la domeniul schiabil, de a construi telescaunul TS4, de culoarul aferent acestui telescaun şi pârtia care vca fi aferentă telescaunului”, a declarat Adrian Negoe, secretarul Primăriei Petroşani.
Până când nu va fi dată o deicizie definitivă şi irevocabilă lucrările în Parâng sunt stopate.
“Nu putem să continuăm lucrările pentru că nu putem ştii ce decizie va da Curtea de Apel, va trebui să aşteptăm soluţia instanţei, oricum în momentul de faţă nu avem bani pentru această lucrare”, a mai spus sursa citată.
Autorităţile locale încearcă prin acest proces să nu plătească celor de la Romsilva taxa pentru scoaterea din fondul forestier. Există însă şi o altă posibilitatea cea de a oferi la schimb un alt teren.
“Fie ar fi o sumă de bani consistentă, fie teren în echivalent cu acest teren, probabil se poate şi în altă parte, însă suprafaţa ar fi mult mai mare să le aduci la echivalentul valorii din masivul Parâng. Va trebui să identificăm un teren din proprietatea municipiului, echivalent ca valoare în baza unui raport de evaluare făcut de un expert autorizat, dar să sperăm că nu vom ajunge aici pentru că legea e destul de clară”, a mai subliniat Negoe.
Potrivit sentinţi pronunţate încã din 2012, instanţa a admis, în parte acţiunea în contencios administrativ formulate de reclamantul Municipiul Petroşani, prin primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, în contradictoriu cu pârâta Regia Naţionalã a Pãdurilor – ROMSILVA SA. Astfel, potrivit dispozitivului sentinţei, “obligã pârâta sã emitã avizul pentru scoaterea definitive din fondul forestier naţional, prin transfer din proprietatea publicã a statului în proprietatea publicã a reclamantului, a suprafeţelor de teren destinate realizãrii pârtiilor pentru practicarea schiului, precum şi realizãrii instalaţiilor de transport pe cablu aferente acestora, necesare pentru executarea proiectului ,,Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turisticã Parâng” şi, totodatã, a obligat Romsilva la plata sumei de 3.004,03 lei cu titlu de cheltuieli de judecatã parţiale. Numai cã, dupã aproape un an de la pronunţarea sentinţei, Romsilva a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Monika BACIU