.Index Actualitate

Bombă! Criza gunoaielor s-ar putea prelungi cu un an

Deponeul ecologic de la Bârcea ar putea fi nefuncţional şi peste un an de zile. Consilierii judeţeni iau în calcul şi cea mai sumbră variantă. Aceea ca deponeul ecolofic de la Bârcea Mare să nu fie funcţional nici măcar peste un an de zile. O soluţie de compromis a fost identificată, şi anume realizarea unei paltforme temporare pentru depozitarea gunoiului menajer, la Petroşani. Capacitatea acesteia este mică, iar oficialii instituţiei judeţene se tem că termenele vor fi din nou depăşite.

“Soluția pe care am găsit-o este o soluție de avarie, pentru a evita o situație posibilă care să ne pună pe toți într-o poziție neconfortabilă. Soluția aceasta de avarie a fost găsită și pentru a eficientiza costurile, începând de la depunere și până la readucerea amplasamentului de aproximativ 4.000 metri pătrați la condiția inițială. Iar ceea ce a subliniat colegul Mitriță este adevărat, în autorizația de mediu sunt detaliate absolut toate condițiile în care trebuie să lăsăm terenul după ce finalizăm depunerea pe el și transferăm totul în alte locații – posibil Bîrcea, posibil altă locație, tot pentru eficientizare de costuri. (…)Pentru că suprafața, cum vă spuneam, este relativ mică, proiectul tehnic o să prevadă – pentru că am gândit și treaba asta – o excavație suplimentară, ca acea cantitate de care vorbiți dumneavoastră să fie cât mai cuprinzătoare pentru ordinul de mărime a cantității și durata întinderii. Pentru că speranța noastră e să realizăm rezolvarea problemei la Bîrcea în maxim un an de zile, dacă este posibil chiar mai repede, pentru că avem și orizontul de timp șapte sau opt luni”,  a spus Mircea Bobora, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Consilierul PNL, Florin Mârza vrea certitudini. Acesta solicită date despre cantitatea de deşeuri ce pot fi depozitate la viitoarea platformă temporară de la Petroşani, dar şi ce ar urma să se întâmple dacă deponeul nu va fi operaţional nici peste un an de zile.

“Propunerea pe care o fac este ca, pe lângă termenul de douăsprezece luni, să se specifice și cantitatea maximă care va putea fi depozitată acolo. Asta este, după părerea mea, obiectul acestei hotărâri de consiliu județean. Pentru un alt teren, probabil că va trebui să venim cu o altă hotărâre de consiliu județean. Intr-adevăr, va trebui să o hotărâre de consiliu local și eu nu cred că va trece într-o formă în care să nu se specifice cantitatea. Si atunci vor putea apărea tot felul de solicitări din alte zone, care nu vor putea fi refuzate și care vor pune în pericol colectarea gunoiului din zonă. A treia observație pe care vreau să o fac este că nu am văzut nicăieri tratată situația în care – așa cum bine spunea domnul Vasilescu – în cele douăsprezece luni nu se deschide deponeul de la Bîrcea. Deci ce se întâmplă în cazul în care se depășește termenul de douăsprezece luni?”,  a spus consilierul judeţean Florin Mârza.

Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara ia în calcul şi varianta în care deponeul nu va fi funcţional în termen de un an de zile.

“Ne vom întâlni încă o dată, pentru a discuta situația la momentul acela. Pentru că e imposibil la momentul acesta să vă spun ce se poate întâmpla peste șase luni sau peste opt luni cu proiectul ăsta. Acest lucru nu depinde de executivul consiliului județean, nu depinde de noi sau numai de noi modul de desfășurare a lucrurilor”, a subliniat Mircea Bobora.

„După încheierea acestei perioade de douăsprezece luni, sunt gândite două variante. Varianta unu: transportul acestor deșeuri într-o stație de sortare, cea de la Bîrcea, și depunerea în deponeu conform, cu reciclarea fracțiilor reciclabile. Asta se va face pe cheltuiala operatorului de la Petroșani și firma de salubritate din Petroșani ia în calcul toate aceste costuri. Există și o variantă de rezervă: noi o să încercăm în perioada următoare să accesăm fonduri pentru închiderea gropii de la Vulcan și atunci există posibilitatea ca aceste deșeuri să fie transferate gratuit în groapa de la Vulcan, ca lucrări de profilare a gropii premergătoare închiderii definitive a gropii de la Vulcan. In douăsprezece luni există timp suficient. Dar, de asemenea, există și varianta ca autorizația de funcționare să fie prelungită automat în momentul în care vor exista pe această platformă ieșiri în concordanță cu intrările făcute. Deci, deocamdată este prematur să discutăm ce vom face cu deșeurile. Avem aceste trei variante luate în calcul, dar deocamdată ne focalizăm pe rezolvarea problemei cu operatorul CMID, care va putea rezolva această situație. Stația de la Petroșani poate deveni și ea funcțională într-un an de zile”, a subliniat Dan Stoian, administratorul public al judeţului Hunedoara.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.