.Index Actualitate Administratie

Manifestări de Ziua Romilor

rromiZiua Romilor, marcată la Petroşani. Data de 8 aprilie este una importantă în comunităţile de romi. Cei aproape 600 de romi din Petroşani vor marca această zi cu ajutorul municipalităţii.

 

“După cum deja a devenit o tradiţie consiliul local al municipiului Petroşani la iniţiative domnului primar sprijină şi în acest an organizarea Zilei Internaţionale a Romilor în dată de 8 aprilie. Au fost alocaţi prin hotarerea consiliului local al primăriei municipiului Petroşani suma de 800 de lei. Vom vedea ce se va organiza din această sumă. Se va discuta despre istoria acestei etnii şi strategia de emancipare”, a declarat Adrian Negoe, secretarul Primăriei Petroşani.

 

Potivit datelor Direcţiei de Statistică Hunedoara, la nivelul municipiului Petroşani sunt doar 597 de romi. Este vorba de persoanele care şi-au declarat apartenenţa la această etnie în cadrul recensământului care a avut loc în urmă cu patru ani.

 

“Noi avem o cifră de la recensământ numai că nu toţi au fost sinceri şi şi-au declarat etnia. Există o strategie la nivel naţional promovată printr-o hotărâre de govern în urma căreia au fost şi sunt ajutaţi în continuare”, a mai spus sursa citată.

 

 

Ziua internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an la începutul lunii Aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, in 1971, la primul congres internaţional al romilor.

Scopul unei astfel de zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei romilor omorîţi de nazişti în timpul Războiului al doilea Mondial.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.