.Index Actualitate

Firmele mici, afacerile mari şi caracatiţele din jurul CEH

Administratorul judiciar al CEH le plânge de milă firmelor mici. Raportul Casei de Insolvenţă GMC Criova arată că firmele mici care au avut contract cu Complexul Energetic Hunedoara sunt la pragul falimentului. Doar că administratorul judiciar nu ştie că unele dintre firmele mici au făcut afaceri mari cu societatea energetică.

 

“Declansarea insolventei pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA a insemnat o lovitura puternica pentru toti micii furnizori care au fost prinsi cu sume importante la masa credala a Societatii Complexul Energetic Hunedoara SA si fara posibilitatea de a si le recupera intr-un termen rezonabil.Cei mai multi dintre ei nu mai au posibilitatea reluarii procesului de productie,nu mai au alti beneficiari,nu mai au resursele sa-si achite salariatii,impozitele si taxele; cel mai probabil o parte din ei vor ajunge in faliment”,  arată oficialii GMC Craiova.

 

Firme mici, câştiguri mari

 

Firmele mici au făcut afaceri de ordinul sutelor de milioane de lei cu Complexul Energetic Hunedoara. Nimeni nu a deranjat vreodată activitatea acestor societăţi. Multe dintre societăţi erau abonate la contractele cu CEH, fără ca cineva să verifice faptic dacă se respectă clauzele contractuale.

 

Agroaliment, contract de sute de mii de lei

 

 

Agroaliment din Vulcan, societatea deţinută de omul de afaceri Marin Coltescu a câştigat, doar în anul 2015, un contract de 645.797 cu Complexul Energetic Hunedoara. Contractul prevedea furnizarea plasei de sârmă pentru unităţile miniere. Plasa de sârmă de care, în nenumărate rânduri, minerii spuneau că lipseşte. În anul 2014, aceeaşi societate şi-a mai adjudecat un contract în valoare de 852.410 lei pentru aceeaşi marfă, plasă de sârmă. Acelaşi an, alte contracte. Societatea patronată de Marin Coltescu mai furnizează în anul 2014 plasă de sârmă şi panouri sudate Complexului Energetic Hunedoara. Valoarea acestora este de  2.019.570 lei. la data de 18 decembrie 2014, CEH mai încheie un contract, prin licitaţie, cu Agroaliment pentru furnizare de plasă de sârmă pentru unităţile miniere. Contractul a avut o valoare de 611.100 lei. În total, în doi ani, Complexul a avut contracte de 4.128.877 de lei cu una din micile societăţi la care administratorul judiciar îi plânge de milă.

 

 

O altă firmă mică cu care CEH a avut contracte mari este Gerom Internaţional. În doi ani, Gerom Internaţional şi-a adjudecat 15 contracte ale Complexului Energetic Hunedoara. Cel mai recent este cel din data de 18 decembrie 2015 şi prevede “servicii de reparare stâlpi hidraulici cu circuit deschis si ventile tip atlas 0-1 respectiv svj”. Suma la care a fost atribuit contractul este de 322.197 lei, fără TVA. Ţevile de oţel furnizate de Gerom Internaţional au costat Complexul Energetic Hunedoara suma de 106.373 lei. contractul a fost atribuit tot în anul 2015. Alţi 51.637 au intrat în conturile Gerom Internaţional după ce CEH a atribuit contractul pentru “servicii de inchiriere vehicule de transport de marfuri cu sofer –autoutilitara sarcina minima 0,9 t”. În luna aprilie a anului trecut, Gerom Internaţional a furnizat stâlpi hidraulici pentru unităţile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Valoarea la care s-a adjudecat contractul a fost de 93.438 lei.

Societatea a avut contracte cu diferite societăţi din ţară. S-a format o caracatiţă în jurul Complexului care a devenit vaca de muls a unora şi a altora.

 

 

Ultima licitaţie adjudecată de UPSROM INDUSTRY S.R.L. este cea de “furnizare stalpi hidraulici individuali cu circuit deschis echipati cu ventil si ventile inox cu arc pentru stalpi hidraulici individuali cu circuit deschis” . contractul a avut o valoare de 1,092,963 RON. Cel de-al doilea furnizor în acest contract este GEROM INTERNATIONAL.

 

Potrivit anunţului, contractul a fost împărţit pe loturi. Astfel, societatea câştigătoare trebuia să furnizeze Complexului Energetic Hunedoara “Stalpi hidraulici individuali cu circuit deschis echipati cu ventil sunt utilizati pentru sustinerea abatajelor frontale a preabatajelor si a intersectiilor. Cantitate minima : 564 buc.; Cantitate maxima : 934 buc. Valoarea minima de 999525 lei reprezinta valoarea estimata a prezentei proceduri (în functie de care se vor elabora si evalua ofertele) iar valoarea maxima de 1653425 lei reprezinta valoarea estimata ce contine si valoarea posibilelor suplimentari. Suplimentarea cantitatilor este conditionata de existenta resurselor financiare alocate cu aceasta destinatie. LOT II Ventilele inox cu arc sunt parti componenete ale stalpilor hidraulici cu circulatie deschisa ce echipeaza sustinerile lucrarilor miniere pe o perioada determinata. Cantitate minima : 358 buc.; Cantitate maxima : 658 buc. Valoarea minima de 93438 lei reprezinta valoarea estimata a prezentei proceduri (în functie de care se vor elabora si evalua ofertele) iar valoarea maxima de 171738 lei reprezinta valoarea estimata ce contine si valoarea posibilelor suplimentari. Suplimentarea cantitatilor este conditionata de existenta resurselor financiare alocate cu aceasta destinatie”,  se arată în anunţul de participare.

 

Stancu Viorel este directorul general al CEH care a avizat această achiziţie pentru Mina Livezeni.

 

Chiar şi aşa, angajaţii societăţii se plâng de faptul că în subteran pericolul îi pândeşte la fiecare pas.

 

 

2014, stâlpi de peste 500 de mii de lei

 

În anul 18 decembrie 2014, Complexul Energetic Hunedoara a achiziţionat de la UPSROM INDUSTRY alţi stâlpi hidraulici pentru mina Livezeni. Valoarea contractului a fost de 525,875 RON. Potrivit caietului de sarcini, societatea câştigătoare trebuia să livreze un minim de 135 de bucăţi de stâlpi hidraulici cu circuit deschis echipaţi cu ventil L – 20150 mm şi un maxim de 225 de stâlpi. Totodată cei de la UPSUROM mai trebuiau să livreze stâlpi hidraulici individuali cu circuit deschis echipaţi cu ventil L – 2500 mm între 160 şi 720 de bucăţi. Caietul de sarcini este avizat de fostul director general adjunct Nicolae Drăgoi şi de directorul Diviziei Miniere de la acea vreme Gabriel Petrescu.

 

Cu câteva zile mai devreme, CEH a atribuit un contract pentru raparea stâlpilor hidraulici. Mai exact, în data de 11 noiembrie 2014, societatea energetică a atribuit un contract de peste 562 de mii de lei pentru că mai mulţi stâlpi hidraulici au necesitat reparaţii. Contractul de reparaţii a cărui valoare a fost de 562,126.79 RON a fost adjudecată de Gerom Internaţional şi UPSROM Industry.  De această dată au fost repaţi stâlpii hidraulici de la toate unităţile miniere din cadrul CEH, conform

23 mai 2014, ţevi de oţel

 

În data de 23 mai 2014, Complexul Energetic Hunedoara a atribuit contractul pentru furnizare ţevi de oţel pentru Mina Livezeni. URESERV S.A. din Mătăsari şi UPSROM INDUSTRY şi-au adjudecat contractul de 540,271.5 RON    pentru furnizarea unor ţevi de oţel fără sudură. Acestea se folosesc pentru alimentarea cu apă potabilă şi industrailă, evacuarea apei de mină, alimentarea cu aer comprimat, transportul agentului hidraulic. Şi de aceatsă dată, achiziţia a fost avizată de Nicolae Drăgoi, fost director general adjunct şi Gabriel Petrescu, fost director Divizia Minieră.

 

 

Tot în luna mai a anului 2014 CEH a mai achiziţionat o rundă de stâlpi hidraulici, tot de la UPSROM INDUSTRY. Valoarea contractului a fost de 991,569.98 RON. Potrivit anunţului, stâlpii trebuiau să aibă anumite dimensiuni.

 

Toţi micii furnizori au de recuperat sume de bani de la Complexul Energetic Hunedoara, însă toate aceste firme au roit în jurul societăţii. Majoritatea licitaţiilor au fost câştigate de aceleaşi firme, care deşi cunoşteau situaţia financiară a societăţii au continuat să participe la licitaţii.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.