.Index Actualitate

Guvernul își sabotează planul de guvernare

Companiile de stat fără investiții, CEH pe linie moartă

Guvernul își sabotează propriul program de guvernare. Investițiile în companiile de stat nu sunt prioritare pentru Guvern. Companiile de stat vor fi lăsate în acest an fără bani de investiții. Executivul a adopotat un memorandum cu tema “mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea generală a acţionarilor/Consiliul de administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2016 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat”. Mai exact, profitul companiilor de stat urmaează a fi virat în bugetul de stat.

CEH, fără profit și fără investiții

Complexul Energetic Hunedoara nu are nici profit și nici investiții. Mai mult decât atât, datoriile societății energetice sunt de ordinul sutelor de milioane de euro, iar acum soarta CEH se joacă pe cartea insolvenței. Declararea de către instanță a insolvenței Complexului Energetic Hunedoara ar putea reașeza societatea pe o linie de supraviețuire. De investiții nici nu se pune problema la CEH, ci doar de aprovizionarea cu materiale de strictă necesitate. Și marile investiții au fost lăsate de izbeliște. Proiectul privind retehnologizarea termocentralei Paroșeni s-a împotmolit. 4% ar mai fi executat din proiect, iar statul român nu găsește fonduri pentru finalizarea lucrării de care depind și avizele de mediu. Puțin peste 5 milioane de lei ar fi necesari pentru finalizarea proiectului, însă anul trecut, creditorii CEH s-au opus alocării sumei. La termocentrala de la Mintia situația este mai critică. Aici nu au fost demarate lucrările de investiții. Asta în condițiile în care în urmă cu câțiva ani, miniștrii din fostul Guvern Ponta au bătut se contrazice singur. În condițiile în care a tăiat investițiile la companiile de stat, programul de guvernare prevede….culmea investiții.

“Cãrbunele rãmâne o componentã importantã a mixului de materii prime energetice a României. Pe termen mediu, productia de huilã trebuie mentinutã pentru a asigura functionarea unui nou grup energetic la termocentrala Mintia si un grup la termocentrala Paroseni, pentru producerea de energie electricã si energie termicã în sistemele centralizate de termoficare de la Deva si din Valea Jiului (Petrosani, Lupeni, Vulcan etc.). La termocentrala Mintia, în urmãtorii 10 ani, se poate implementa un proiect cu un grup energetic (200 MW sau 500 MW), cu eficientã ridicatã (randament 43—45%, parametri ultracritici sau ultrasupracritici), (în locul celor 2 grupuri existente), respectiv un grup energetic de 150—200 MW, cu pat fluidizat sau parametrii supracritici, la Paroseni, dotate cu instalatii de mediu corespunzãtoare”, aratã planul de guvernare al PSD.

De investiții în sectorul minier nici nu poate fi vorba. Tot PSD promitea în urmă cu câțiva ani retehnologizări în mineritul din Valea Jiului. Și tot chinezii au fost considerați salvatorii industriei extractive din Valea Jiului. Numai că asiaticii nu au mai venit, iar minele din Valea Jiului au rămas cu tehnica de acum zeci de ani.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.