.Index Actualitate Turism

Hunedoara – județul cu 4 stațiuni atestate

Hunedoara este județul cu patru stațiuni atestate. Două stațiuni sunt de interes național și alte două de interes local. Săptămâna trecută,  Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 58/2017 pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități ca stațiuni turistice de interes național sau local și pentru modificarea anexei nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice. La nivelul județului Hunedoara rămân doar cele patru stațiuni atestate, Parâng și Geoagiu Băi – stațiuni de interes național și Straja, Vața de Jos – stațiuni de interes local.

parangParâng – stațiunea montană de interes național

Parângul este una din stațiunile atestate de Guvern ca fiind de interes național. Stațiunea montană este cea mai veche din Valea Jiului, aceasta fiind inclusă într-un amplu proiect de modernizare. Doar că proiectul s-a împotmolit. Chiar și așa, stațiunea montană atrage anual mii de turiști dornici să încerce pârtiile de schi. Zona Petroşani – Parâng a devenit staţiune turistică de interes naţional prin Hotărârea de Guvern nr. 1205/2009. Turismul practicat preponderent in zonele de agrement Rusu si Parâng a cunoscut o mare dezvoltare in ultimii ani si nu numai in ceea ce priveste cabanele si locurile de cazare ci si in domeniul dotarilor si partiilor. In acest domeniu, orasul reuseste sa valorifice oferta naturala si antropica a zonei, sa dezvolte infrastructura specifica sau sa formuleze programe turistice sau sportive atractive pentru piata turistica.

Statiunea-Geoagiu-Bai-1Geoagiu Băi – stațiunea de vară

Dacă Parângul atrage mii de turiști în sezonul de iarnă, la polul opus se află stațiunea balneoclimaterică Geaogiu Băi. Aceasta a fost clasificată ca stațiune de interes național. Pe timpul verii, mii de persoane aleg să se relaxeze la Geoagiu, apele din stațiune fiind recunoscute pentru efectele terapeutice. Pentru ambele stațiuni, există și opțiunea de a achiziționa bilete de tratament prin Casa NAțională de Pensii.

strajaStraja – stațiune de interes local

Straja este considerată stațiune de interes local. Numărul mare al turiștilor din fiecare sfârșit de săptămână ar putea clasifica stațiunea ca fiind de interes național. În fiecare weekend numărul turiștilor care aleg Straja este de peste 2500. Pentru stațiunea montană au fost prevăzuți bani de la bugetul național.

“Știți ce probleme sunt în zona respectivă, dar apropo de județul Hunedoara, vă spun că am alocat 700.000 lei să terminăm domeniul schiabil de la Straja. Totodată, deja a ajuns o scrisoare către toți președinții de Consilii Județene, primari de stațiuni locale, stațiuni de interes local, de interes național prin care să îmi trimită răspuns până cel târziu pe 10 februarie în care să-mi explice și să îmi arate ce studii de fezabilitate au, de prefezabilitate, sau proiecte pe care le consideră dânșii foarte importante pentru a le include în acest Master-plan de investiții, coroborat cu o strategie de promovare și dezvoltare în turism care vor fi legiferate până la data de 1 iulie 2017”, au spus la începutul anului, reprezentanții Ministerului Economiei.

vata-de-josVața de Jos – stațiune nepusă suficient în valoare

O altă stațiune de interes local omologată de Guvern este Vața de Jos. Vata de Jos-statiune balneoclimaterica de interes local, cu izvoare minerale, ape termale si ape sulfuroase. Apele termale de la Vața, bogate în calciu, sulf, sodiu și magneziu, care izvorăsc din pământ la temperatura de 36-37 de grade Celsius și sunt cunoscute de sute de ani, au, după cum se spune, efecte miraculoase. Unul din oaspeții de seamă care a vizitat adesea băile de la Vața pentru a se trata a fost Regele Carol al II-lea iar drumul pe care venea și-a păstrat denumirea de Drumul Regelui. Un complex turistic balneoclimateric din comuna hunedoreană Vaţa de Jos se află din nou scos la vânzare. Preţul cerut de proprietarul complexului – Telekom România Communications – fiind acum de 2.200.000 EUR. „Perla Ardealului”, aşa cum a fost denumită staţiunea turistică din comuna hunedoreană Vaţa de Jos, este nefuncţională de circa 10 ani, deşi timp de doi ani a existat un contract de comodat încheiat între proprietar şi Ministerul Apărării Naţionale, condus la acel moment de Gabriel Oprea. În ultimii ani, au existat mai multe încercări de vânzare a complexului turistic. Potrivit anunţului actual de vânzare, spaţiul turistic şi sportiv de la Vaţa de Jos este scos la vânzare prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic închis, preţul cerut de proprietarul Telekom fiind de 2.200.000 EUR.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.