.Index Actualitate

Scenariu sumbru Falimentul CEH ar provoca închiderea rapidă a minelor neviabile

 

Situaţia dezastruoasă în care se află Complexul Energetic Hunedoara provoacă temeri în rândul salariaţilor de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. La momentul înfiinţării SNÎMVJ s-a semnat un protocol prin care, persoanele care nu îndeplineau condiţiile de pensionare în anul 2018 urmau să fie preluate de CEH. Acel protocol a devenit o nouă hârtie care nu este respectată şi asta din cauza situaţiei financiare în care se află Complexul Energetic Hunedoara care nu îşi mai poate susţine nici propii angajaţi.

“Soluţia de salvare a mineritului din Valea Jiului nu mai stă la îndemâna Ministerului Energiei. Trebuie luat taurul de coarne ori de primul ministru ori de preşedintele României. La ora la care vorbim, există o stare de incertitudine totală, o stare de stres, în rândul angajaţilor din minerit, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla mâine. Există un risc maxim ca activitatea minieră din Valea Jiului să se blocheze în perioada următoare pentru că am avut deja un prim semnal de alarmă vizavi de plata chenzinei a doua, în 17 mai când am avut problemele la SNÎMVJ că nu se puteau plăti salariile. Sunt de mult timp problemele de genul acesta. Întotdeauna în zilele de plată s-au plătit cu presiuni, cu telefoane pentru că suntem la un pas de blocaj financiar. Deja am ajuns în situaţia în care să se întârzie salariile două zile. E un semnal de alarmă foarte mare”, a declarat Laszlo Domokos, preşedintele Sindicatului Huila.

Sindicaliştii de la închideri vor modificarea unei ordonanţe de urgenţă astfel încât venitul de completare să se acorde până la data de 31 decembrie 2020, mai ales în condiţiile în care sute de salariaţi nu vor îndeplini condiţiile de pensionare în 2018.

“Am propus modificarea OUG 36/2013, OUG care prevede nişte drepturi pentru cei disponibilizaţi prin concedieri colective în sensul ca pentru cei din zona de minerit, minerii disponibilizaţi în perioada 2016-2018, perioada de venit de completare să fie până la 31 decembrie 2020. Această perioadă constituie vechime în muncă. Dacă cumva activitatea minireă se va opri mai repede de 2018 eu vreau să am garanţia că acei salariaţi care sperau că mai lucrează până în 2018, iar perioada de venit de completare până în 2020 se încadrau într-o formă de pensie să aibă stabilită această formă de garanţie. În acel protocol nu mai crede nimeni, având în vedere situaţia CEH. Erau undeva la 600 care după închiderea SNÎMVJ nu se încadrau într-o anumită formă de pensie. Acum, este clar că din cele 600 de persoane, rămân fără condiţii de pensie, dar pleacă prin disponibilizări”, a mai subliniat sursa citată.

Mai mult, intrarea în incapacitate de plată ar putea să îi afecteze şi pe pensionarii mineri care încă mai beneficiază de facilităţi. După anul 2018, cei de la Sindicatul Huila ar vrea ca aceste beneficii să le fie acordate foştilor ortaci pe cuponul de pensie. Totodată se doreşte şi acordarea facilităţilor şi celor care au părăsit sistemul prin disponibilizare.

“Acele gratuităţi ale pensionarilor se vor acorda până în 2018, dar şi acest lucru este cu un semn de întrebare pentru că dacă se blocheayă activitatea în Valea Jiului, dacă CEH intră în faliment, e clar că şi SNÎMVJ se va închide mai repede. E clar că nici pensionarii nu vor primi gratuităţile până în 2018. ne gândim să promovăm o lege prin care să fie statutate aceste gratuităţi printr-o lege specială pentru pensionarii mineri din Valea Jiului, acordarea acestor gratuităţi şi după 2018 să fie posibilă pe cuponul de pensie. Ne propunem să facem o bază de date exactă pentru că atunci când propui o lege ţi se cere şi un impact financiar sau o situaţie exactă ori la ora la care vorbim , nu are nimeni o situaţie exactă cu câţi pensionari sunt din minerit. SNIM acordă gratuităţi pensionarilor care şi-au depus dosarele şi care au fost luaţi în evidenţe în 2011 ori pe lângă aceşti pensionari mai sunt mulţi pensionari ieşiţi de la mină, cei plecaţi cu disponibilizări nu beneficiază de gratuităţi, iar noi vrem să îi includem pe toţi pensionarii din sistemul minier”,  a conchis Laszlo Domokos.

Un eventual faliment al Complexului Energetic Hunedoara ar falimenta întreaga Vale a Jiului, plecând de la salariaţii celor două companii miniere şi până la pensionari şi agenţi economici.

Monika BACIU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.