.Index Actualitate Turism

Staţiune turistică de nivel european, canalizare de Evul Mediu

Turiştii din Straja au cerut un sistem de canalizare modern în staţiunea montană. Reprezentanţii Asociaţiei ProStraja au solicitat conducerii ApaServ Valea Jiului să îi ajute pentru a rezolva o problemă stringentă a staţiunii. Este vorba de sistemul de canalizare care este total inexistent.

 

“În cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Pro Straja şi din discuţiile purtate de către proprietarii şi administratorii de unităţi de cazare din staţiunea Straja, cu turiştii veniţi în staţiune, s-a identificat necesitatea realizării unei reţele de canalizare care să deservească imobilele din zonă. La momentul de faţă, staţiunea turistică Straja nu are sistem de canalizare, cerinţă minimă pentru dezvoltarea şi practicarea activităţii de turism, unităţile de cazare având fose septice, iar din cauza dezvoltării staţiunii în ultima perioadă, la multe dintre acestea, accesul pentru vidanjare este foarte greu de realizat sau chiar imposibil”, arată Dorin Chiriţă, preşedintele Asociaţiei Pro Straja.

 

Cabanierii cer realizarea unei asemenea investiţii pentru a se conforma la cerinţele de mediu, dar şi pentru a oferi servicii turistice de înaltă calitate.

 

“O asmenea investiţie se impune şi prin prisma respectării legislaţiei de mediu şi a legislaţiei sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Menţionăm faptul că în cursul anului 2014 Asociaţia ProStraja a fost sancţionată de către Administraţia Naţională Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Jiu cu suma de 35.000 lei pentru lipsa instalaţiilor de evacuare a apelor menajere”, mai arată reprezentantul Asociaţiei.

 

Implicare judeţeană

 

Pentru a veni în ajutorul cabanierilor, dar şi a confortului turiştilor, Consiliul Judeţean Hunedoara a aprobat documentaţia tehnico-economică la faza de studiu de fezabilitate, pentru obiectivul de investiţii “colector menajer în staţiunea turistică Straja-Lupeni”.

 

 

„La momentul de faţă, lipsa unui sistem de canalizare are un puternic impact negativ asupra desfăşurării normale a activităţilor turistice în staţiunea Straja. De la data construirii primelor cabane şi pensiuni în Straja, apele uzate se elimină în fose septice, majoritatea construite fără niciun plan sau proiect, şi care nu pot fi golite din cauza accesului greu în zonă a vidanjelor. În multe situaţii, deversarea apelor uzate se face direct în sol, existând riscul permanent al producerii îmbolnăvirilor. De asemenea lipsa unui sistem de canalizare, generează mari dificultăţi de autorizare a funcţionării unităţilor de cazare şi de alimentaţie publică din Straja”, arată oficialii Consiliului Judeţean Hunedoara.

 

Astfel, instituţia judeţeană a aprobat documentaţia tehnico-economică la faza de studiu de fezabilitate, pentru obiectivul de investiţii “colector menajer în staţiunea turistică Straja-Lupeni”, documentaţie care prevede realizarea unui colector menajer pentru preluarea apelor uzate menajere.

Proiectul ar urma să fie divizat.

 

Obiectul 1 – tronsonul 1 curpinde preluarea acestora din toate ramificaţiile staţiunii, printr-o conductă colectoare din polietilenă de înaltă densitate (…), având o valoare estimată, conform devizului general de 2.424.930 lei cu TVA. Obiectul 2 – tronsonul 2 de canalizarea din PVC, (…) care deversează în colectorul oraşului Lupeni, pe strada Liliacului (…), cu deversare în continuare în coelctorul ce duce la staţia de epurare Dănuţoni, având o valoare estimată, conform devizului general de 1.742.813, cu TVA”, se mai arată în documentele CJH.

 

Reţeaua de canalizare din interioriul staţiunii ar urma să fie realizată de SC ApaServ Valea Jiului, în cadrul unor lucrări de investiţii efectuate din sursele proprii ale operatorului regional de apă.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.