.Index Actualitate

ANUL 2018 ÎNSEAMNĂ MOARTEA MINERITULUI

mineri-carbune1Soarta Complexului Energetic Hunedoara a fost pecetluită. Anul 2018 va însemna moartea mineritului din Valea Jiului. O industrie de sute de ani va dispărea cu totul de pe harta ţării şi asta prin voia guvernelor, directorilor şi a toţi factorilor din acest mediu. TOATE unităţile miniere din Valea Jiului vor fi închise peste doi ani, indifferent că e vorba de cele din cadrul societăţii NAţionale de Închideri Mine Valea Jiului sau cel din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Comisia Europeană a avizat nefavorabil draftul de restructurare al Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit hotărârii de Guvern în baza căreia societatea a primit ajutorul de stat, neavizarea faborabilă a planului duce la lichidarea voluntară a societăţii. Reprezentanţii Sindicatului Muntele cer asumarea politică.

 

“Neavizarea draftului de restructurare a CEH de către Comisia Europeană este rezultatul a ceea ce s-a întâmplat ani de zile. Răspunul era unui previzionat în contextul în care administraţia complexului şi reprezentanţii ministerului Energiei s-au prezentat cu un program care iasă din normele europene, e o fabulaţie. Trebuie o asumare politică în acest sens pentru că independenţa energetică e un bun naţional. Guvernul a girat conducerile nesăbuite de până acum. Cineva trebuie să îşi asume o decizie politică”, a declarat Petre Nica, preşedintele sindicatului Muntele.

 

Nica susţine că s-au făcut sute de adrese chiar şi către primul ministru Victor Ponta prin care se atrăgea atenţia asupra situaţiei în care se află Complexul Energetic Hunedoara, însă nimeni nu a mişcat un deget în acest sens pentru a stopa căpuşarea unei societăţi cu capital integral de stat.

 

“Am făcut sesizări în toate direcţiile prin care ceream depolitizarea şi sesizam declinul economic şi frauda. Toate s-au făcut până la cel mai înalt nivel, până la primul ministru Ponta. Orice faptă trebuie pedepsită, toţi directorii au contricuit la declinul societăţii. Chiar şi neimplicarea unora e vinovată”, a mai subliniat Nica.

 

 

De cealaltă parte, sindicalistul Adrian Jurca, susţine pe o postare pe internet că situaţia nu este atât de tragică.

 

“Legat de rezultatele delegaţiei din partea ministerului Energiei şi CEH SA la Bruxelles am avut o discuţie cu domnul ministru Andrei Gerea şi cu domnul secretar de stat Bogdan Badea. Asistăm la o campanie de dezinformare în Valea Jiului şi Hunedoara pur politică. Discuţiile au fost bune, vor mai avea loc şi altele, nu peste timp cu oficialii de la Bruxelles. Programul trebuie ajustat şi sunt soluţii pentru rezolvarea problemelor. Practic nu s-a luat nicio decizie fermă şi cu atât mai mult o decizie în sensul închiderii Văii Jiului”, scrie Adrian Jurca pe o reţea de socializare.

 

Liderii de sindicat nu exclud nici mişcările de protest c ear putea avea loc în următoarea perioadă în Valea Jiului.

 

“Prima dată trebuie să vedem negru pe alb ce scriu cei de la Bruxelles, dar nu exclud mişcări de protest cel puţin în minerit pentru că vorbim de cel puţin 3000 de oameni care îşi vor pierde locurile de muncă”, a mai subliniat Nica.

 

Ce înseamnă neavizarea

 

Neavizarea planului de restructurare înseamnă că societatea trebuie să îşi întocmească formele pentru a intra în lichidare voluntară. Adică minele se vor închide, iar temocentralele au un viitor incert.

 

“Minele se vor închide până în anul 2018 prin programul 787 al Comisiei Europene, iar termocentralele nu ştiu care va fi soarta lor. Spre exemplu la Paroşeni există acel program de investiţii care e aproape gata. Dacă în 2018 se vor închide toate minele din Valea Jiului atunci vor trebui să ardă un alt cărbune însă trebuie schimbat fluxul tehnologic pentru că termoncetrala e programată să ardă cărbunele din Valea Jiului, nu poţi să arzi în cazane un cărbune de o putere calorifică de 6000 de gigacalorii. Tot Paroşeniul e în situaţia în care valoarea activelor este depăşită cu mult de valoarea împrumutului”, mai precizează liderul de sindicat.

 

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara, Aurelian Ghimpău, nu cunoaşte situaţia îndeaproape, acesta fiind în concediu. Nu este pentru prima dată când Ghimpău tratează oamenii din Valea Jiului de sus în jos.

 

“Eu nu ştiu exact ce s-a discutat la Bruxelles pentru că sunt în concendiu. Luni voi afla, însă neavizarea nu este un capăt de ţară. Uniunea Europeană a aşteptat draftul şi abia apoi vor începe discuţiile. Pe divizare măsurile trebuie luate pe două paliere”, s-a mulţumit să declare, Aurelian Ghimpău, preşedintele de Administraţie al CEH.

 

Directorul general al COmplexului Energetic Hunedoara, Emil Floruţ, nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei pentru a lămuri situaţia în urma vizitei de la Bruxelles. Cu o zi înainte de a pleca la Bruxelles acesta a declarat că există şi un plan de rezervă pentru Complex în cazul în care CE nu avizează favorabil draftul de restructurare.

 

“Eu ca manager am un plan B, C şi D”, a spus Emil Floruţ, fără însă a preciza ce conţin planurile de rezervă.

 

 

Delegaţia română nu a reuşit să îi convingă pe oficialii Comisiei Europene cu draftul pe care l-au prezentat, motiv pentru care CE a avizat negativ planul, lucru care duce la lichidarea societăţii.

 

 

 

Ce spun parlamentarii

 

În timp ce sindicaliştii cer asumare şi implicare politică, parlamentarii neîndeamnă la linişte şi răbdare. Senatorul UNPR, Haralambie Vochiţoiu, susţine că în primul rând trebuie văzute obiecţiile Comisiei Europene.

 

“Trebuie să aşteptăm delegaţia care a fost la Bruxelles. Nu poate fi gata cu absolut totul, e o negociere care poate fi continuată. Trebuie să ne păstrăm calmul, dacă zona e agitată îşi pierde din atractivitate. Trebuie să îneţelegem că negocierea e un proces şi nu un moment. Echipa tehnică din cadrul ministerului şi din cadrul Complexului Energetic. E nevoie de o abordare raţională. Nu trebuie să căutăm vinovaţii, ci trebuie să căutăm soluţiile acum. Poate că acum nu au avizat favorabil, dar au nişte obiecţii care pot fi lămurite şi situaţia se poate schimba”, a declarat senatorul UNPR, Haralambie Vochiţoiu.

 

Cristian Resmeriţă, deputat PSD, susţine că nu cunoaşte în amănunt problema, acuzând conducerea Complexului de secretizare.

 

“Eu nu cunosc problema pentru că în ultimul an a fost o mare secretizare la Complexul Energetic Hunedoara. Nu cunosc pentru că cei de la CEH şi-au ascuns incompetenţa în secretizarea datelor. Eu nu pot spune că toate conducerile au fost incompetente, dar acum vorbim de culmea incompetenţei, de trioul format de Gerea-Floruţ şi Ghimpău. Vina este de la domnul ministru în jos. Soluţia trebuie să vină de la cei care conduc Complexul Energetic Hunedoara, ei trebuie să se ocupe de această problemă. Dacă trebuie o decizie politică doar Guvernul poate să o ia”, a declarat Cristian Resmeriţă, deputat PSD.

 

Niciun parlamentar al opoziţiei nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctual de vedere vizavi de decizia luată la nivelul Comisiei Europene în ceea ce priveşte viitorul Complexului Energetic Hunedoara.

 

Ce prevede ordonanţa

 

 

Directivele ordonanţei de urgenţă sunt mai mult decât clare. În cazul neplăţii ajutorului de stat, Complexul Energetic Hunedoara trebuie să intre în lichidare.

 

“În cadrul întâlnirii bilaterale ulterioare misiunii comune, care a avut loc la Bruxelles, în data de 24.02.2015, între reprezentanţii Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Consiliului Concurenţei, Ministerului Finanţelor  Publice şi ai Comisiei Europene, având ca temă situaţia actuală a complexelor energetice Oltenia şi Hunedoara, precum şi posibilitatea sprijinirii acestora prin măsuri de ajutor de stat, pentru Complexul Energetic Hunedoara s-a avansat propunerea de acordare unui ajutor de stat pentru salvare, în următoarele condiţii:

  • în termen de 6 luni de la acordarea ajutorului, compania trebuie să prezinte un plan de restructurare care să asigure viabilitatea pe termen lung şi care să fie notificat Comisiei Europene în vederea autorizării;

– conform regulilor de ajutor de stat, în sectorul cărbunelui pot fi acordate ajutoare doar pentru închiderea de mine şi, în acest context, divizia minieră trebuie separată de divizia energetică,  astfel încât să se poată demonstra oricând că ajutorul de stat pentru salvare nu va fi utilizat în sectorul minier şi, imediat după aprobarea ajutorului, trebuie demarată separarea de jure.

– Dacă în termen de 6 luni după plata primei tranşe din ajutorul de salvare, Societatea nu prezintă un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului, atunci trebuie să prezinte un plan de lichidare voluntară”, se arată în nota de fundamentare a ajutorului de stat.

 

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.