Cristina Prună꞉”Valea Jiului trebuie revigorată”

Cristina Prună꞉”Valea Jiului trebuie revigorată”. Valea Jiului se confruntă cu probleme economice din cauza restrângerii activității miniere. Complexul Energetic Hunedoara are datorii foarte mari iar lipsa investițiilor își spune cuvântul. Deputatul USR Cristina Prună spune că ar trebui găsite soluții pentru ca în zonă să se facă investiții. Mai mult decât atât dă ca exemplu Polonia unde au fost făcute foarte multe investiții în domeniul minier, tocmai pentru ca această activitate să continue și pentru a respecta normele de mediu.

“Închiderea minelor s-a negociat în momentul în care noi am decis să intrăm în Uniunea Europeană. Pe lângă acest lucru trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu mineritul de 30 de ani încoace. Aici în Valea Jiului exemplul este cel mai grăitor pentru că s-a furat foarte mult și s-a căpușat la fel de mult. Trebuie să ne uităm la Complexul Energetic Hunedoara pentru că arată cum arată. A fost deschisă o procedură de infringement de la Uniunea Europeană pentru că CEH a luat 60 de milioane de euro ajutor de stat iar în 2016 guvernul PSD-ALDE ar fi trebuit să vină cu un plan de restructurare. Acest lucru nu a fost făcut nici până în prezent iar la ora actuală nu există niciun plan de restructurare al Complexului Energetic Hunedoara. Dacă s-ar fi dorit salvarea mineritului în România ar fi trebuit făcute investiții. În Polonia 80% din energia electrică vine din minerit dar acei oameni au investit în acele companii și acum se dau peste cap să reducă acele emisii de CO2, pentru că din acest motiv se închid minele și trecem printr-o tranziție energetică. Sunt de părere că la noi nu s-a făcut acest lucru pentru că s-a furat foarte mult și nu a existat un interes ca aceste companii să funcționeze. Au considerat că dacă își pun oameni în posturi cheie vor avea influență. În anul 2017 zece europarlamentari PSD și ALDE au votat împotriva mineritului din România, la Bruxelles, deși în România și Tudose și Dăncilă spuneau că vor deschide minele. Trebuie să ne dăm seama în această zonă că acestă traziție energetică se întâmplă. În 2018 aflându-mă la Bruxelles și auzin de această platformă i-am scris comisarului ca Valea Jiului să fie inclusă în această platformă energetică. Trebuie găsite oportunități și mijloace de a finanța acestă zonă astfel încât să se diversifice să nu mai rămână o zonă monoindustrială”, a precizat deputatul USR Cristina Prună.

1 Comment

  1. Nu stiu cum dar exact inainte de alegeri au aparut binefacatori ! Dan Barna are intenti bune dar il doboara sistemu !

Leave a Reply

Your email address will not be published.