.Index Actualitate

Liber in functie de import si prime, dupa buget

 

mineri-carbune1Sindicatul Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, a stabilit programul de lucru pentru luna decembrie. Angajatii vor fi liberi aproape jumatate din luna decembrie, insa daca va fi nevoie de carbune exista posibilitatea ca programul de lucru sa fie modificat si minerii sa fie liberi pentru o perioada mai mica de timp.

“In sedinta de birou executiv si dupa ce am avut o consultare cu directorul Diviziei Miniere vom lucra conform contractului colectiv de munca in ziua de 2, 3, 4 si 5, dupa aceea vom avea sambetele din 13 si 20 zile normale de lucru, iar din data de 24 pana in dta de 28 si dupa aceea din data de 31 pana in data de 4 (ianuarie 2015) vom ramane liberi pentru a putea sa isi sarbatoreasca fiecare angajat sarbatorile de iarna. Daca nu se realizeaza importul de carbune, daca nevoia de carbune va fi atat de mare si va pune in pericol stocul de carbune functionarea termocentralelor este o posibila o regandire a activitatii. Nu s-a pus in discutie pana in acest moment acest lucru, dar vreau sa fiu realist in declaratie si sa spun ca este posibil sa se intample si asa ceva”, a declarat Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.

In ceea ce priveste acordarea de prime minerilor cu ocazia sarbatorilor de iarna acest lucru depinde de bugetul Complexului Energetic Hunedoara. Deoacamdata nu au avut loc negocierile pentru stabilirea primelor de Craciun.

“Nu am avut discutie. Avem o prevedere in contractul colectiv de munca, urmeaza in perioada imediat urmatoare o negociere a acestora. Chiar daca doua companii de stat, Societatea de Inchideri si Complexul Energetic Oltenia au anuntat ca minerii vor primi prime de Craciu, au facut-o in spiritul de campanie electorala, nu a existat niciodata o negociere la inceputul lunii noiembrie pentru sfarsitul lunii decembrie. A fost un plus dictat politic, eu nu m-am aruncat in asa ceva, ramane sa ne intalnim cu conducerea sa vedem care este posibilitatea financiara a Complexului Energetic Hunedoara pentru ca desi multi nu au curaj sa o spuna nu este una deloc imbucuratoare si in limita posibilitatilor finaniare pe care le are Complexul Energetic Hunedoara si in virtutea contractului colectiv de munca care prevede acest drept ne vom aseza la masa negocierilor si vom vedea care va fi suma pe care o vom acorda sau nu salariatilor in acest sfarsit de an”,  a mai spus sursa citata.

Atat acordarea primelor cu ocazia sarbatorilor de iarna cat si acordarea de zile libere sunt stipulate in contratul colectiv de munca.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.