.Index Actualitate

Instituțiile statului umilesc pensionarii

Instituțiile statului umilesc pensionarii. Au muncit o viață întreagă în condiții inumane, și-au riscat viața la fiecare șut petrecut în fundul pământului și, în loc, ca bătrânețea să le fie una liniștită, pensionarii mineri din Valea Jiului se luptă în instanță. Se luptă pentru a obține un drept care li se cuvine. Mai mult, după ce le-au fost recalculate pensiile, oamenii au avut un șoc! Mulți au ajuns la spital în momentul în care au văzut că după recalculare le scad veniturile și cu 1000 de lei.

“Trebuia sa creasca cu 50%. Sunt pensionari care au ajuns la spital cand au primit recalcularile. Creste punctajul, dar se imparte la alt stagiu de cotizare: de 30 de ani”, ne-a spus Viorel Pascu, reprezentant al Asociației Seniorilor 2016 – Valea Jiului.

Asociația se luptă pentru drepturile pensionairlor. 5000 de pensionari din Valea Jiului sunt beneficiarii Legii 192/2015.

“Inceputa lupta noastra cu institutiile Statului pentru discriminarea pensionarilor din grupa I de munca, respectiv, recalcularea pensiilor dupa Legea 192/2015 pentru pensionarii minieri iesiti la pensie pana in data de 31.12.2010, a inceput sa aiba rezultate. Dupa toti pasii de bun simt pe care i-am facut, am ajuns la Intanta de Judecata, care la primele termene, ne-a dat castig de cauza si a recunoscut dreptul de a ni se recalcula pensiile cu un stagiu complet de cotizare de 20 de ani. Toate pensiile recalculate sunt pe minus, dar a ramas cat este in plata. Pana cand, cine stie? Sunt aproape 5000 de beneficiari ai acestei legi in Valea Jiului. Asociatia Seniorilor 2016 – Valea Jiului ajuta pe toti cei ce doresc, cu documente, informatii, indrumari si sprijin. Puteti veni alaturi de noi in data de 14.02.2018, la ora 17,00, in Amfiteatrul 101 din Corpul Nou al Universitatii Petrosani”, mai spune Viorel Pascu.

Viorel Pascu a fost director de mină, însă pensia lui este mai mică decât a unui manipulant care a ieșit la pensie după anul 2011.

“Eu ca fost director de mina am pensie mai mica decat un manipulat care iasa acum sau a iesit dupa 01.01.2011. Sunt umilit de institutiile statului si de functionarii care interpreteaza Legea. Si ca mine toti cei 5000 din Valea Jiului si alti 75000 din tara”, ne-a mai spus Viorel Pascu.

Pensionarii din Valea Jiului au fost împărțiți în două categorii, după cum spun cei de la Asociație: pensionari “slabi” și pensionari „grași”, totul după ce legile după care se face recalcularea pensiilor dau punctaje diferite.

 

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.