.Index Actualitate Administratie

Premieră Municipalitatea de la Vulcan invită la creșterea gradului de civilizație europeană

 

Primele reglementări privind deținerea câinilor de companie și accesul persoanelor însoțite de câini în spații special amenajate din municipiul Vulcan. Consiliul Local de la Vulcan bifează o premieră. Derajați de cei care dețin animale de companie și nu respectă nicio regulă a bunului simț, mai mulți cetățeni au solicitat autorităților locale de la Vulcan instituirea unui regulament. Acest lucru s-a și materializat printr-o hotărâre de consiliu local care prevede „aprobarea unor reglementări privind deținerea câinilor de companie și accesul acestora pe domeniul public și privat al municipiului Vulcan”.

Invită la civilizație

Municipalitatea de la Vulcan îi invită pe deținătorii de animale de companie să sporească gradul de civilizație. Prevederile O.G.21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale stabilesc în sarcina consiliilor locale obligaţia privind întreţinerea spaţiilor verzi, a parcurilor, grădinilor publice, a terenurilor de sport şi de joacă pentru copii, a celorlalte locuri publice de agrement, iar în sarcina cetăţenilor respectarea măsurilor stabilite de consiliile locale pentru asigurarea igienei publice şi a curăţeniei în localităţi.

“ Cetăţenii  sunt obligați să asigure şi să menţină un mediu de viaţă sănătos pentru toţi semenii lor, inclusiv prin abţinerea de la poluarea fonică şi prin păstrarea curăţeniei în parcurile publice din municipiul nostru. Întrucât numeroşi cetăţeni au semnalat faptul că  adesea în parcurile publice  diverşi cetăţeni pătrund împreună cu animalele de companie, care produc mizerie creând disconfort psihic, este necesară adoptarea unei hotărâri în acest sens. Dacă stăpânii lor ar avea asupra lor câteva obiecte necesare curăţării dejecţiilor produse de propriul câine, am putea să ne aliniem  standardelor de civilizaţie europeană spre care tindem.                 Conform art.36 alin.1 din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale republicată ,,Consiliul Local are iniţiativă şi hotărăşte, în condiţiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepţia celor care sunt date prin lege în componenţa altor autorităţi ale administraţiei publice locale sau centrale”, arată expunerea de motive.

Consiliul local exercită atribuţii privind gestionarea serviciilor furnizate către cetăţeni.

“Prin acest proiect de hotărâre propunem stabilirea unor norme generale și obligatorii privind întreținerea și circulația animalelor de companie în municipiu. Menționăm faptul că reglementarea situației acestor animale de companie, implică necesitatea înființării unui spațiu public pentru câini special destinat plimbării și recreerii acestor animale de către deținători, într-un cadru natural adecvat, și aici ne referim în special la câinii de companie”, mai arată proiectul de hotărâre.

Mai multe acte normative naționale, dar și europene stau la baza proiectului de hotărâre de la Vulcan.

 

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.