30 septembrie a fost data oficială la care mina Lupeni trebuia să își înceteze producția. Potrivit singurului document oficial, producția de huilă de la mina Lupeni trebuia să înceteze la data de 30 septembrie 2017. Până la această oră nu există niciun alt document prin care este posibilă prelungirea activității. Notificarea privind prelungirea activității miniere a minei Lupeni nu a fost încă transmisă Comisiei Europene. Aceasta se află blocată undeva la Ministerul de Finanțe. Președintele Consiliului de Administrație al CEH, Stamin Purcaru, confirmă faptul că decizia oficială prevede oprirea producției la data de 30 septembrie.
“Trebuie să apară acel memorandum. Am discutat cu domnul secretar de stat, memorandumul va trebui inițiat de Ministerul de Finanțe și dus în Guvern. Exact, conform deciziei inițiale (mina Lupeni trebuie să îșI înceteze activitatea de producție în 30 septembrie 2017 – n.r.), dar conform demersurilor noastre șI a ceea ce am făcut până acum nu este nicio problemă dacă activitatea continuă, pentru că pe luna septembrie nu am atras niciun leu din ajutorul de stat”, a declarat, vineri 29 septembrie 2017, cu o zi înainte de termenul oficial privind încetarea producției de la mina Lupeni, Stamin Purcaru, președintele Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara.
Mina Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara ar fi trebui să-și înceteze activitatea de exploatare la data de 30 SEPTEMBRIE 2017.
Oficialii Complexului Energetic Hunedoara încă așteaptă o avizul Comisiei Europene privind prelungirea termenului de închidere a unității miniere. În luna aprilie a acestui an Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara – S.A. pentru anul 2017. Suma alocată pentru închiderea minelor necompetitive este de 198.830 mii lei.
În aceste condiții, mina Lupeni funcționează “pe lângă” deciziile Comisiei Europene, iar celelalte unități miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara susțin costurile de producție ale minei din Lupeni. România trebuie să renotifice Comisia Europeană cu privire la prelungirea termenului de închidere a celor două unități miniere. Potrivit unei convenții, sindicatele au solicitat ca anul închiderii minelor neviabile să fie împins până în 2024. Până atunci, Guvernul trebuie să aprobe un memorandum în acest sens, dar nu se știe când. Potrivit unor informații, ședința de Guvern de săptămâna viitoare ar urma să aibă loc la Varna, în Bulgaria, iar documentul privind soarta minelor din cadrul CEH nu prezintă interes bilateral, astfel că există toate șansele ca acesta să nu se regăsească pe ordinea de zi.
Monika BACIU