Greenpeace România continuă acțiunile prin care trage un semnal de alarmă asupra consecințelor pe care le au termocentralele pe cărbune. ONG-ul va organiza, luni 9 octombrie, o acțiune de promovare a energiei regenerabile la Sibiu. Astfel, cei de la organizație vor să îi atragă atenția președintelui României, Klaus Iohannis, că a semnat angajamente la nivel internaţional prin care şi-a asumat că România va reduce emisiile de CO2.
„Luni, pe 9 octombrie 2017, Greenpeace România va amplasa un soare uriaș în Piața Mare din Sibiu, pentru a semnala importanța energiei regenerabile, curate. Evenimentul face parte din campania Greenpeace «Energy Citizens », prin care susținem o descentralizare a producției de energie națională și pledăm ca fiecare cetățean sau mică (medie) intreprindere care dispune (sau plănuiește să investească) în surse de energie regenerabilă să fie susținuți si să poată contribui la dezvoltarea infrastructurii energetice naționale. Scopul campaniei este în rând cu tinta propusă la COP21, de a limita încălzirea globală cu 1.5o C, atingând pragul de zero emisii intre 2030-2050. Acțiunea de luni va începe la ora 12, în Piața Mare, unde voluntarii și activiștii Greenpeace vor amplasa 12 raze pentru a forma SUN of SIBIU. Vom avea și o remorcă solară pentru încărcarea telefoanelor și laptopurilor participanților, iar coordonatorii de campanii Greenpeace vor fi acolo cu informații complete despre funcționarea trailerului, dar și despre campaniile Greenpeace din domeniul energiei”, potrivit Greenpeace România.
Activiștii de la Greenpeace spun că au ales Sibiul pentru desfășurarea acțiunii, pentru a atrage atenția președintelui Kalus Iohannis.
„Am ales Sibiul pentru a transmite un mesaj de susținere cu privire la angajamentul pe care Președintele Klaus Iohannis l-a luat, în numele României, prin semnarea acordului climatic de la Paris. De asemenea, evenimentul are loc în contextul participării țării noastre la Conferința Climatică de la Bonn, Germania, din 6-17 noiembrie, prilej pentru România să rămână angajată pe drumul cel bun prin acțiuni ferme și ambițioase, care vor limita efectele schimbărilor climatice. Greenpeace a organizat prima acțiune de acest tip la Paris, în timpul discuțiilor pentru semnarea acordului climatic, și mai recent la Barcelona, pentru a reaminti de promisiunile făcute prin semnarea acordului din 2015.Evenimente similare vor avea loc în mai multe orașe europene în săptămâna 4-8 octombrie, cand au loc dezbateri legislative esențiale pentru viitorul energiei regeberabile și implicit pentru limitarea încălzirii globale. În România, evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Sibiu”, se menţionează într-un comunicat al Greenpeace.
Cei de la Greenpeace au organizat o acțiune de protest, în urmă cu circa o lună de zile, chiar la termocentrala de la Mintia.
Monika BACIU