Minele din Valea Jiului se închid rând pe rând. Minele Uricani și Paroșeni din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului își vor înceta activitatea de producție în acest an. Și la Complexul Energetic Hunedoara urmează a fi închise două unități miniere. Este vorba de Lupeni și Lonea. În acest sens, conducerea societății a scos la licitație contractul servicii de proiectare cu titulatura “Proiecte Tehnice de executie lucrari de Inchidere si Ecologizare pentru sucursalele EM LONEA si EM LUPENI – Sectiunea Inchideri Miniere Subterane – anul 2017”.
“Pentru indeplinirea contractului, contractantul se obliga sa intocmeasca doua documentatii de proiectare (PT), o documentatie pentru sucursala EM Lonea si o documentatie pentru sucursala EM Lupeni, in baza documentatiilor (PIA) detinute de CEH –SA. Contractantul se obliga sa intocmeasca toate documentatiile necesare obtinerii avizelor, acordurilor si autorizatiilor – prevazute in cap. 15 din caietul de sarcini – pentru documentiile PT intocmite pentru fiecare sucursala”, arată anunțul de licitație.
La suma de 69,800 RON a fost evaluat contractul pentru proiectele tehnice de închidere a celor două unități miniere.
Direcţia Minieră din cadrul Complexului Energetic Hunedoara deţine licenţă de exploatare pentru perimetrele miniere concesionate Lonea, Livezeni, Vulcan, Lupeni până în anul 2024 Costul mediu pe anul 2016 a fost de 118.9 lei/gcal. Capacitatea de producţie medie este de ≈ 742 mii tone huilă/an; un document al CEH arată că “continuitatea exploatării la nivelul actual de extracţie, este asigurată cu rezerve industriale pentru o perioadă de peste 70 ani”.
“Conform Hotararii de Guvern nr. 266/2017 S.CEH va accesa un ajutor de stat pentru inchiderea si ecologizarea E.M.Lonea si E.M.Lupeni. Activitatea de productie la E.M.Lonea si E.M.Lupeni va inceta la sfarsitul anului 2018, urmand ca activitatea de inchidere subterana si ecologizare sa se faca pana in anul 2027”, arată un document al CEH.
Potrivit manualului de închidere a minelor “pentru minele proprietate de stat a căror activitate încetează, obligaţia obţinerii avizelor, acordurilor, autorizaţiilor este a „MEC-DGRM” prin CONVERSMIN, care deleagă această competenţă prin mandatare proiectantului”.
DGRM-GCPIM şi CONVERSMIN sunt autorizate în numele “MEC” să gestioneze fondurile destinate închiderii “minelor” şi refacerii mediului şi monitorizării lucrărilor de implementare a contractelor şi de monitorizare post- închidere din perimetrele aflate în administrarea sau concesionate “titularilor” proprietate de stat, precum şi a celor care constituie “moşteniri istorice”, indiferent de sursa de finanţare, aşa cum au fost prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli al “MEC”.
Monika BACIU