Majorările salariale din sectorul bugetar se asigură din bugetele locale, iar angajarea cheltuielilor se face numai în limita creditelor bugetare aprobate. Ministerul de Finanțe face lumină în ceea ce privește creșterea salariilor bugetarilor. Este deja de notorietate faptul că salariile în administrația publică au crescut, însă nu toate primăriile pot suporta aceste majorări.
„Potrivit prevederilor alin. (3) și alin. (4) ale art. 5 din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, la elaborarea bugetului de venituri și cheltuieli, autoritățile administrației publice locale sunt cele care stabilesc prioritățile în finanțarea cheltuielilor publice locale, iar fundamentarea și aprobarea acestora se efectuează în strictă corelare cu posibilitățile reale de încasare a veniturilor bugetelor locale, estimate a se realiza, iar angajarea cheltuielilor se face numai în limita creditelor bugetare aprobate. Plata salariilor personalului din instituțiile publice locale, cu excepțiile prevăzute de legislația în vigoare se finanțează din veniturile proprii și din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetului local”, arată Ministerul de Finanțe.
Majorãrile salariale din sectorul public pot avea consecinte extrem de grave în ceea ce priveste bugetele primãriilor. Acestea pot intra în incapacitate de platã, pentru cã parte din majorãrile salariale sunt suportate din veniturile proprii ale administratiilor locale.
“În întâmpinarea situațiilor de natura celei la care se face referire în interpelare, respective la incapacitatea unor unitățI administrative-teritoriale de a asigura finanțarea cheltuielilor de personal determinate de actele normative în vigoare, precizăm că, potrivit prevederilor alin. (1) șI alin. (4) ale art. 3 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare, s-a stabilit că gestionarea sistemului de salarizare a personalului din institutțiile șI autoritățile publice se asigură de fiecare ordonator de credite, aceștia având obligația să stabilească salariile de bază/soldele de funcție/salariile de funcție (…) în condițiile legii, astfel încât să se încadreze în sumele aprobate cu această destinație în bugetul propriu”, mai arată Ministerul de Finanțe în răspunsul oferit senatorului Carmen Hărău.
Astfel, salariile au fost majorate din pix, iar acum ordonatorii principali de credite trebuie să asigure și practic aceste creșteri de salarii.
Monika BACIU