Ministerul Energiei recunoaște că încetarea activității de exploatare la Mina Lupeni trebuia să aibă loc la data de 30 septembrie 2017, conform deciziei inițiale a Comisiei Europene. Același minister arată că există un memorandum prin care statul român dorește prelungirea activității de exploatare a cărbunelui până în data de 31 decembrie 2018, însă deocamdată aceste modificări nu au fost notificate Comisiei Europene.
“Ca urmare a notificării înaintate de autoritățile române, prin Decizia nr. C(2016) 7719 final, Comisia Europeană a autorizat în data de 24.11.2016, modificarea Planului de Închidere și a ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din România, prin includerea celor două mine, Lonea și Lupeni, din cadrul SCEH SA. Termenul de sistare a activității de producție pentru mina Lupeni este 30 septembrie 2017”, arată un document al Ministerului Energiei.
În luna aprilie a acestui an, Guvernul a aprobat acordarea unui ajutor de stat pentru închiderea minelor necompetitive din cadrul CEH.
“Prin HG nr. 266/27.04.2017 privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara – SA pentru anul 2017 publicată în Monitorul Oficial al României la data de 04.05.2017, s-a aprobat acordarea ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara – SA pentru anul 2017, potrivit Deciziei 2010/787/UE a Consiliului din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 336 din 21 decembrie 2010, în cuantum de 198/830 mii lei pentru anul 2017, suportat integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei”, mai arată documentul.
CEH – caz sensibil
Complexul Energetic Hunedoara este tratat ca un caz sensibil. În acest sens, au loc “dialoguri” cu Comisia Europeană în vederea prelungirii termenului de închidere a unităților miniere.
“Guvernul României a aprobat în ședința din data de 05.05.2017 Memorandumul cu tema “Măsurile propuse de autoritățile române pentru soluționarea cazurilor sensibile de ajutor de stat aflate în analiza Comisiei Europene, care fac obiectul dialogului structurat dintre România șI Comisia Europeană” (“Memorandum”), Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA fiind unul din aceste cazuri considerate sensibile. În cuprinsul Memorandumului se reține că este necesară extinderea termenului de închidere în siguranță a exploatării miniere Lupeni din cadrul SCEH, de la 30.09.2017 la 31.12.2018, precum șI extinderea perioadei de acordare a ajutorului pentru suportarea costurilor excepționale aferente închiderii minelor Lonea șI Lupeni din cadrul SCEH până în anul 2027 (conform deciziei de autorizare a CE, acordarea ajutorului pentru costuri excepționale era prevăzută până în anul 2024)”, mai arată documentul Ministerului Energiei.
Comisia Europeană urmează a fi notificată cu privire la modificările aduse la planul inițial. Singura chestiune este aceea că CEH trebuie să se încadreze în sumele deja aprobate pentru închiderea celor două unitățI miniere.
“De asemenea, în Memorandum se menționează că modificările Planului de Închidere referitor la minele Lonea și Lupeni din cadrul SCEH SA se intenționează a fi făcute cu încadrarea în sumele deja aprobate de CE, urmând ca aceste modificări să fie notificate Comisiei Europene în vederea autorizării”, mai arată documentul.
Statul român poate decide însã mentinerea activitãtii extractive. În acest caz trebuie rambursat ajutorul de stat.
“În decembrie 2010, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Decizia 2010/787/UE a Consiliului privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cãrbune necompetitive. În temeiul respectivei decizii, industria minierã poate beneficia de sprijin de stat numai dacã acesta este necesar pentru facilitarea închiderii unei mine, fiind folosit pentru acoperirea pierderilor de productie si a costurilor exceptionale rezultate din închidere. Decizia a fost adoptatã pe fundalul unei politici a UE de încurajare a utilizãrii unor surse regenerabile de energie si trecerea la o economie cu emisii scãzute de carbon care sã fie durabilã si sigurã si în contextul importantei tot mai reduse pe care cãrbunele autohton o are în mixul energetic general al statelor membre ale UE. Ajutoarele pentru închidere pot sã acopere pierderile din exploatare, în anumite limite, si trebuie sã se bazeze pe un plan de închidere aprobat. În Decizia Consiliului se prevede cã o minã care a primit ajutoare de închidere trebuie sã sisteze activitãtile de minerit cel mai târziu la sfârsitul anului 2018”, aratã regulamentul 787.
Monika BACIU