Stațiunea montană Straja are sistem de canalizare. În vara acestui an au demarat lucrările pentru realizarea colectorului menajer din stațiunea montană. Cele 150 de cabane din munte au undeva la peste 1300 de locuri de cazare, iar acum toate apele uzate menajere rezultate vor fi transporttate în colectoraul principal, care se deversează în stația de epurare de la Dănuțoni.
“Vreau sã vã multumesc pentru aceastã investitie. În 1996 când am început aici nu îmi imaginam cã vom avea canalizare. Astãzi avem ocazia sã ne legãm la canalizare si sã facem un turism asa cum trebuie. Sperãm sã ne mai ajutati în continuare”, a spus Emil Părău, investitor în Straja.
Proiectele pentru realizarea canalizării din stațiunea montană Straja au primit acceptul Consiliului Județean Hunedoara la începutul anului 2016. În luna aprilie 2016, Consiliul Judeţean Hunedoara a aprobat un proiect care prevedea realizarea unei investiţii majore şi absolute necesare pentru staţiunea montană Straja.
“Vă propunem ca împreună să deschidem drumul unui serviciu de calitate în Straja, în ceea ce privește colectarea apei menajere. Așa cum mai demult se propunea și consiliul județean era de acord, să avem un drum de calitate, un drum județean la nivelul anului 2000 să spunem, 2015 sau 2014, când a fost finalizat”, a spus în anul 2016, la data aprobării proiectului, Adrian David, la acel moment președinte al Consiliului Județean Hunedoara.
Încă de atunci, Adrian David arăta că lipsa sistemului de canalizare îi afectează pe cabanierii din Straja.
„La momentul de faţă, lipsa unui sistem de canalizare are un puternic impact negativ asupra desfăşurării normale a activităţilor turistice în staţiunea Straja. De la data construirii primelor cabane şi pensiuni în Straja, apele uzate se elimină în fose septice, majoritatea construite fără niciun plan sau proiect, şi care nu pot fi golite din cauza accesului greu în zonă a vidanjelor. În multe situaţii, deversarea apelor uzate se face direct în sol, existând riscul permanent al producerii îmbolnăvirilor. De asemenea lipsa unui sistem de canalizare, generează mari dificultăţi de autorizare a funcţionării unităţilor de cazare şi de alimentaţie publică din Straja”, a mai spus Adrian David, la acel moment.
Două obiective de investiții au fost realizate în Straja pentru introducerea sistemului de canalizare. Prima parte a investiției a constat în “canalizare menajera în statiunea turistica straja — Lupeni”. Acest proiect a fost realizat de ApaServ Valea Jiului din surse proprii, în timp ce proiectul “colector menajer statiunea straja — Lupeni”, a fost o investitie realizatã cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Hunedoara.
Monika BACIU