Nou cod fiscal înseamnă o pierdere de circa 15 milioane de lei la bugetele celor șase primării din Valea Jiului. Guvernul centralizează banii rezultațI din impozitul pe venit, dar promite o compensare. Executivul “tâlhărește” Valea Jiului, însă nu toțI edilii sunt nemulțumiți, deșI cu toții recunosc că veniturile la bugetele locale se vor diminua. Niciunul din primari nu a făcut un calcul pentru a vedea care va fi pierderea.
“Orice primărie este afectată în momentul în care se reduce de la 16%, la 10% impozitul pe venit pentru că una e să ai 41% cotă de venit la bugetul local din 16% și alta e să ai 41% din 10%. Încă nu am făcut impactul, dar la mine nu o să fie așa de mare pentru că sunt mai puține locuri de muncă, dar la oricare administrație se va simți. Categoric să scade. Acum Guvernul spune că prin compensare de la bugetul de stat ne va da diferențe. Să vedem în ce măsură se va întâmpla asta”, a spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Edilul din cea mai vestică localitate a Văii Jiului subliniază că a mai avut parte de astfel de „dușuri reci”.
“Noi am mai avut o lovitură din asta când s-a făcut cota unică de 16% și înainte era impozit de 22%, iar ce depășea o sumă era de 40%. Am mai trecut printr-o lovitură mai grea și pe vremea guvernului Boc când s-a introdus cota unică de 16%. Am mai trecut și printr-un duș mai dur, mai grav. Veniturile per total la bugetul local vor scădea cu undeva la 7%”, a mai spus sursa citată.
Chiar dacă pierd mai bine de un milion de lei din bugetul local, reprezentanții administrației de la Uricani speră în promisiunile Guvernului, de a compensa pierderea.
“Noi mizăm pe ce a spus Guvern că vor fi completări de la bugetul de stat în maniera în care să acopere eventualele diminuări. Bugetul de stat ar avea de unde, având în vedere că 159.000 de firme nu plăteau prestațiile sociale pentru vreo 2 milioane de angajați, asta înseamnă că în realitate, guvernul ar putea avea venituri la buget de vreo 8-9 miliarde de euro. Mișcarea asta s-a făcut pentru că era o evaziune uriașă. Nu e corect ca cei care am plătit impozite, am acoperit nevoile celor care nu plăteau. Ne vom implica în proteste de stradă pentru că vrem adevărul cine sunt cei care nu au plătit. Vrem să protestăm, să facem o scrisoare deschisă la Comisia Europeană ca să ia măsurile să răspundă penal cei care nu au plătit până acum. Vom cere guvernului României să ne spună primele 100 de firme care au cele mai mari dări neplătite la bugetul de stat pentru prestațiile sociale, să știe toată lumea, vrem să scoatem la suprafață mizeria. Unii suntem mai proști ca alții”, a mai spus Buhăescu.
Și la Lupeni, edilii speră ca Guvernul să compenseze pierderile generate de implementarea noului cod fiscal.
“Pe noi ne interesează ce se întâmplă cu bugetele primăriilor. Au fost discuții că această cotă pe care noi o primim din impozit. Guvernul face un lucru benefic populației și firmelor, adică trece acest impozit de la 16, la 10%, dar bugetul primăriei se formează cu o cotă parte din acest impozit. Cota aceasta este de 41,75%, după 1 ianuarie 2018 această cotă va fi de 43,7%. Noi ne-am făcut anumite simulări și am găsit un deficit din punctul de vedere al banilor pe care trebuie să îi primească fiecare primărie. Din dicuțiile pe care le-am avut cu domnul premier, acesta ne-a spus că sunt primării în România cu un excedent foarte mare, nu au reușit să își cheltuiască banii. Nu este vorba de primăria municipiului Lupeni sau primăriile mai micuțe. Domnul premier ne-a spus că dacă noi ținem acești bani în bugetele noastre, banii nu se rulează, nu intră în circuitul național, nu se recuperează acel TVA… Nicio primărie din România nu va suferi în urma acestui cod fiscal. Noi credeam că bugetele vor fi afectate cu zeci de milioane de euro, dar premierul a spus că acest lucru nu se va întâmpla, iar investițiile vor continua să se facă, dar și noi trebuie să ne micșăm mai bine din punctul de vedere al achizițiilor. O primărie mai mică va fi poate chiar deloc afectată. Domnul premier ne-a garantat că nu vor scădea bugetele primăriilor, referindu-ne la IVG. În jur de 200 de miliarde sunt blocate în primăriile din România. Din cota parte pe care noi o avem de la angajator, primăria obține 41% din anumită parte a angajaților de pe raza localității respective. Eu în urma simulărilor pe care le-am făcut ar fi o pierdere, dar nu extraordinar de mare și în urma a ceea ce a spus domnul premier ne va compensa aceste lucruri printr-o altă formă. Am mare încredere și sunt convins că așa va face”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
La Vulcan, autoritățile locale încă nu au făcut calcule pentru a vedea care vor fi pierderile. Cristian Merișanu, viceprimarul municipiului Vulcan a fost la întâlnirea Asociației Municipiilor din România, care l-a avut invitat pe premierul României, Mihai Tudose.
“După ultima întâlnire pe care am avut-o la Asociația Municipiilor din România, domnul premier Tudose ne-a spus tuturor că nu vor fi probleme în ceea ce privește administrația locală pentru că procentul care mergea la primării, de 41% va crește la 43,3%, totodată va crește salariul minim de la 1 ianuarie ceea ce înseamnă o altă contribuție către primării, iar suma care va fi ca diferență va fi suportată de Guvern. Sperăm să nu ne afecteze această măsură, care în principal, afectează marile municipii unde sunt foarte mulți investitori și foarte mulți angajați”, a declarat Cristian Merișanu, viceprimarul municipiului Vulcan.
Nici autoritățile locale de la Petrila încă nu au făcut calculele, care să le arate dacă bugetul local va suferi modificări majore.
“La momentul acesta nu avem nicio estimare, vrem să vedem exact cum sună ordonanța prin care a fost modificat Codul fiscal. Eu sper să nu fim pușI în situația în care să ni se reducă din cotele defalcate pe care le primeam de la Ministerul de Finanțe pentru că dacă se va întâmpla lucrul acesta, vom fi într-o situație foarte delicată. Nu vreau să mă antepronunț până când cei de la Finanțe nu ne comunică care vor fi modificările. Sper ca ele să aibă o influență pozitivă, nu una negativă”, a subliniat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
În schimb, primarul orașului Aninoasa, Nicolae Dunca, spune că modificările aduse noului Cod Fiscal îi vor afecta bugetul local, care șI așa este unul destul de sărac.
“Normal că ne afectează, ca pe orice administrație locală întrucât impozitul pe venit reducându-se, sumele care revin bugetului local o să fie mult mai mici. Am înțeles că actualul Guvern face demersuri pentru ca în compensare, administrațiilor locale să li se aloce sume mult mai mari față de anii precedenți. În Aninoasa avem cam 900 de angajațI din 4800. destul de puțini”, a spus Nicolae Dunca, primarul orașului Aninoasa.
Premierul Mihai Tudose, a promis că primăriile care vor pierde bani de la buget în urma modificării Codului Fiscal vor primi compensații de la bugetul de stat. Nu există însă garanții că la bugetul de stat vor exista sumele necesare.
Monika BACIU