Al doilea eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri. Primul eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri s-a derulat, duminică, la Palatul Cultural din Lupeni. Mâine, va avea loc o a doua acțiune dedicată împlinirii celor 100 de ani de la unirea din 1918. În această acțiune sunt implicați elevii.
“Proiectul educațional “Basarabia e România”, spectacol-concurs realizat de Școala Gimnazială Nr. 3 Lupeni în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Lupeni și unitățile școlare din Municipiul Lupeni este dedicat celebrării a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România și se va desfășura la Palatul Cultural “Minerul” din Lupeni”, spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Organizatorii acțiunii sintetizează, într-un mod succint și emoționant, evenimentele care au marcat istoria poporului.
“A fost o vreme când Carpații, coloana vertebrală a spațiului istoric românesc, erau frontieră artificială între frați. A fost nevoie de un uragan de oțel șI sânge, pe care îl numim Primul Război Mondial, pentru a spulbera bariera iluzorie pe care unii o numeau graniță. Puterea singură nu se poate substitui firii, iar imperiile multinaționale s-au prăbușit ca un castel din cărți de joc. Astfel, s-a ajuns la gloriosul an 1918, când România și-a putut strânge la piept fiicele de mult pierdute: Basarabia, Bucovina și Transilvania. 1 decembrie 1918 a încheiat procesul de formare a statului național unitar, iar pentru noi, românii, Primul Război Mondial este și va fi mereu RĂZBOIUL PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI, dar să nu uităm că arborele libertății și unității a fost stropit cu sângele de sute de mii de patrioți. E de datoria noastră să dovedim neîncetat că sacrificiul lor a avut și are un sens măreț, național, ce-și găsește refugiul în eternitate. Așadar, la scurgerea a 100 de ani de la formarea statului național unitar considerăm că e o necesitate să cinstim cum se cuvine unirea Basarabiei cu România (9 martie/9 aprilie 1918), primul pas spre constituirea României mari”, arată organizatorii evenimentului.
Monika BACIU
Pe aceeași temă:
Ziditori ai Marii Uniri, pe scena Palatului Cultural din Lupeni