Servicii de sistem pentru CEH. Ministerul Energiei a lansat ordonanța privind acordarea de servicii de sistem Complexului Energetic Hunedoara. Oficialii de la minister susțin că acordarea acestor sume este necesară datorită importanței pe care CEH o are în sistemul energetic național.
“Nefuncționarea grupurilor aparținând CEH ar conduce la creșterea transferului de putere dinspre zona de sud a țării către zona centrală și mai departe către nordul și vestul SEN. Practic, prin funcționarea centralelor aparținând CEH consumul de energie electrică din stațiile limitrofe este alimentat preponderent din producția de energie din zona respectivă, spre deosebire de situația în care aceste centrale nu funcționează, situație în care, pentru alimentarea consumului, este necesar transferul de putere din alte zone ale SEN”, arată Ministerul Energiei.
În România, sursele de producție de energie electrică sunt repartizate dezechilibrat între jumătatea din sud şi cea din zona de nord a țării. Astfel, în jumătatea de nord a țării sunt instalate capacități care acoperă doar 20 % din producția de energie electrică a SEN.
“Nefuncționarea grupurilor generatoare din cadrul centralei termoelectrice Mintia și centralei termoelectrice Paroșeni conduce la creșterea transferului de putere dinspre zona de sud spre zona centrală și mai departe către nordul și vestul SEN pe axa de 220 KV Târgu Jiu Nord-Paroșeni-Baru Mare-Hășdat-Pestis-Mintia. Funcționarea respectivei axe de transport la limita capacității influențează în mod negativ capacitatea transfrontalieră dinspre România spre Ungaria și, în această situație, participarea României la piața cuplată pentru capacitățile transfrontaliere, organizată între România, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, în sensul în care valorile capacităților de transfer ale României în direcția export vor scadea. Astfel, orice defect pe axa respectivă conduce la o scădere și mai accentuată a capacității actuale de schimb transfrontalier”, mai arată același document.
Scenarii sumbre în cazul opririi termocentralelor
Ministerul Energiei susține că oprirea celor două termocentrale din cadrul Complexului Energetic Hunedoara ar avea un impact negativ în sistemul energetic național.
“Tot în conformitate cu rezultatele studiului menționat anterior, s-a concluzionat că în cazul opririi celor două termocentrale (Mintia și Paroșeni), se identifică următoarele influențe negative asupra funcționării SEN: reducerea capacității de transfer transfrontralieră a energiei; reducerea nivelului de adecvanța a Sistemului Electroenergetic Național – SEN, mai ales în perioadele de iarna și în perioada de secetă accentuată, din punctul de vedere al acoperirii consumului intern; riscul apariției unor blocaje/amânări în realizarea programului de investiții și modernizare a rețelei electrice de transport (realizare ax 400kV Banat)”, mai arată ministerul de resort.
Transelectrica a dau undă verde acordării serviciilor de sistem Complexului Energetic Hunedoara.
“Operatorul de transport și sistem (OTS) a recomandat menținerea grupului de la CET Paroșeni și cel puțin a unui grup în CTE Mintia până la finalizarea (termen estimativ: 2023-2024), a lucrărilor de trecere a axului „Banat” (axul de 220 kV Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad) de la tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV, crescând astfel capacitatea de transport a axului respectiv și capacitatea de interconexiune internațională”, mai notează documentul postat pe site-ul Ministerului Energiei.
Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A. are o situație economică dificilă. Activul net contabil este negativ (- 2.071.327.883 lei), opinia auditorului financiar extern fiind aceea că “există o incertitudine care ar putea să pună în mod semnificativ la îndoială capacitatea Societății de a-si continua activitatea”.
Monika BACIU
Pe aceeași temă: