Încă un comitet interministerial pentru CEH. Ministerul Energiei nu are posibilitatea să salveze Complexul Energetic Hunedoara. Este nevoie de formarea unui comitet interministerial (fără număr-n.r.) care să analizeze situația societății energetice.
“Opinia Ministerului Energiei, care a fost inclusă în memorandumul cu tema: “Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA-situația actuală șI perspective”, este că situația extreme de dificilă șI complexă cu care se confruntă Societatea Complexul Energetic Hunedoara nu poate fi soluționată strict la nivelul Ministerului Energiei șI că pentru gestionarea problemei CEH/Valea Jiului trebuie să se constituie un Comitet Interministerial care să dezbată șI să identifice soluții pentru problemele patrimoniale, de mediu, de investiții (inclusiv în domeniul producerii, transportului și distribuției energiei termice în sistem ccenrtalizat în municipiile din Valea Jiului și Deva), sociale, inclusiv posibilitatea de accesare de fonduri europene disponibile pentru astfel de situații”, arată Ministerul Energiei.
Discuții pentru extragerea părților viabile
Complexul Energetic Hunedoara ar putea să treacă printr-o restructurare. Oficialii ministerului vorbesc de extragerea părților viabile ale CEH.
“Ministerul Energiei are în analiză șI dezbateri preliminare cu Consiliul Concurenței șI cu reprezentanții direcțiilor de specialitate ale Comisiei Europene, legate de identificarea unor soluții de reorganizare șI remodelare a activității Complexului Energetic Hunedoara, dintre care specificăm organizarea Serviciului de Interes Economic General (SIEG) grefat pe capacitățile energetice ale grupurilor de la Mintia-Deva, pentru furnizarea unor astfel de servicii. Totodată, se analizează posibilitatea emiterii unui act normative pentru acordarea unei capacitățI de furnizare servicii de RTL (rezervă terțiară lentă)”, arată ministerul de resort.
Din anul 2016 se discută despre accesarea ajutorului de tip SIEG. Sindicaliștii din zona energetică nu sunt însă de acord cu această variantă.
“Compensațiile acordate în cadrul ajutorului de tip SIEG, pentru fiecare kWh produs, vor trebui să acopere diferența între costurile de producție șI prețurile de vânzare a energiei electrice și să asigure realizarea investițiilor de mediu și de reabilitare/modernizare pentru cele două grupuri”, arată ministerul făcând referire la grupul nr. 3 de 235 MW de la termocentrala Mintia și la grupul de 150 MW de la Paroșeni.
Grupuri fără huilă
Un alt aspect pe care îl au în vedere oficialii de la Ministerul Energieie este înlocuirea unor grupuri care funcționează pe bază de huilă.
“Un alt proiect avut în vedere pentru menținerea capacității de producție în zona respectivă presupune înlocuirea unor capacitățI învechite pe huilă cu altele, pe gaze naturale, performante, cu randament superior șI care vor contribui la reducerea emisiilor”, mai arată documentul.
Se dorește realizarea unui grup energetic în ciclu combinat, cu condensație, cu capacitatea de 400 MW și funcționare pe gaze naturale. Există însă probleme în implementarea proiectului. Obstacolul major îl constituie sechestrul. Astfel, ministerul are nevoie de “acordtul ANAF șI MFP privind posibilitatea extragerii, sub o formă juridică permisă de lege, a unor active necesare, având în vedere faptul că întreg patrimonial termocentralei Mintia este sub sechestrul instituit de respectivele instituții”.
Fonduri pentru dezvoltarea zonei
Oficialii Ministerului Energiei susțin că există posibilitatea accesării unor fonduri europene pentru dezvoltarea Văii Jiului. Dar aruncă responsabilitatea în sarcina administrațiilor locale. Ministerul Energiei vorbește de fonduri precum “ajutorul regional, fondul european de ajustare la globalizare, fonduri de dezvoltare rurală”, cu mențiunea că “accesarea fondurilor respective trebuie efectuată, în primul rând, la nivelul autorităților locale”.
“În cazul în care, de comun acord cu COM (comitetul interministerial – n.r.), se vor identifica soluții pentru păstrarea în activitate a unor active viabile din cadrul CEH, este evident că o parte a resursei umane, cu o bună calificare, va fi utilizată în continuare în cadrul complexului. În funcție de evoluția viitoare a societății, sunt avute în vedere șI măsuri necesare pentru protecția socială a angajaților. Resursa umană din cadrul SCEH SA va continua să constituie principala valoare, respectarea drepturilor salariaților fiind un obiectiv deosebit de important”, mai arată Ministerul Energiei.
Complexul Energetic Hunedoara se află într-o situație extrem de gravă. Riscul de a intra în faliment este iminent.
Monika BACIU
Pe aceeași temă: