Stamin Purcaru: “Fiecare zi e o nouă zi”. Termocentrala de la Mintia nu mai contribuie la Sistemul Energetic Național, după ce Transgaz a sistat furnizarea gazului din cauza neplății facturilor. Transgaz este transportatorul de gaze naturale și are de recuperat de la CEH undeva la 1,7 milioane de lei.
Risc major de avarie
Există riscul ca instalațiile de la termocentrala Mintia să fie avariate din cauza nefuncționării gazului. Acesta stabilizează flacăra. În momentul de față, Mintia funcționează cu cărbune, însă, și acesta este insuficient. Stocurile ajung pentru cel mult trei zile.
“Funcționăm, în continuare, fără gaz și există riscul distrugerii cazanelor și a instalațiilor de ardere la orice lipsă de alimentare cu cărbune. Noi mergem pe cărbuni acum, dar gazul stabilizează flacăra și lipsa de alimentare cu cărbune, neavând flacăra stabilă poate duce la stingerea focului, reaprinderea lui și la pocnirea cazanului care poate duce la distrugere. Cărbune avem pentru 2-3 zile”, a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
De luni, de la momentul sistării furnizării gazului, Mintia a vândut energie doar pe PZU. Veniturile societății depend de Mintia, în contextul în care termocentrala Paroșeni a fost oprită.
“DEN nu ne-a solicitat, dar am rămas cu cazanul în funcțiune și am vândut la prețul pieței, cât e pe PZU. Vindem ieftin, dar dacă oprim rămânem fără venituri și nu mai putem plăti nici furnizori, nici salarii. Datoria o avem către transportatorul de gaze, noi gazul îl avem plătit în avans către Romgaz și transportatorul – Transgaz ne-a tăiat gazul pentru o datorie de 1,7 milioane de lei, ceea ce în două-trei zile de funcționare puteam plăti”, a mai spus sursa citată.
Cer sprijin
Sindicaliștii solicită sprijin guvernamental pentru Complexul Energetic Hunedoara. potrivit acestora, s-a încercat o eșalonare de plată, însă, Transgaz a refuzat.
“Am vorbit cu domnul Vișan și i-am cerut sprijin. Este vorba de o datorie către Transgaz. CEH-ul a venit cu o eșalonare, dar care nu a fost acceptată. Eu am trimis mesaj vicepremierului Viorel Ștefan și domnului ministru Anton Anton cu rugămintea să intervină pentru că noi la Mintia funcționăm fără gaz și nu e o funcționare tocmai ok, se merge cu grupurile mai încărcate, dar pot ceda morile, e o problemă de securitate a instalațiilor. Trebuie rezolvată problema, mai ales că noi am propus o eșalonare de plată”, a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.
„Fiecare zi este o nouă zi” pentru Complexul Energetic Hunedoara, susține Stamin Purcaru, președintele Consiliului de Administrație al CEH. Societatea nu dispune de resurse financiare pentru plata datoriilor, iar furnizorii bat la ușa societății.
“Se încearcă o eșalonare. știm că avem datorii, știm că nu avem cu ce plăti toate obligațiile care le avem, dar încercăm să rezolvăm fiecare problemă. Ne presează toți, ne presează nevoile, trebuie să dăm obligațiile salariale la timp, avem obligații în contractul colectiv de muncă, sunt o grămadă de lucruri care ne presează și fiecare zi e o nouă zi”, a declarat Stamin Purcaru, președintele Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara.
Serviciile de sistem sub semnul întrebării
Termocentrala Mintia riscă să se închidă singură. Fără gaz, fără cărbune, SE Mintia nu poate asigura serviciile de sistem. În urmă cu două săptămâni, Guvernul a ordonanța de urgență privind serviciile de sistem pentru Complexul Energetic Hunedoara. Cantitatea ce urmează a fi achiziționată de Transelectrica de la cele două termocentrale este de 400 MW. Potrivit actului normativ, astfel ar trebui să fie garantată funcționarea Complexului Energetic Hunedoara, cel puțin până în anul 2020. Numai că în condițiile actuale, CEH nu poate asigura aceste servicii.
S-au plătit prime
Situația financiară a societății energetice este dramatică. Cu pierderi de peste două miliarde de lei, înaintea sărbătorilor Pascale, la Complexul Energetic Hunedoara au fost plătite prime. Angajații societății au beneficiat de tichete cadou în valoare de 220 de lei. Aceste bonusuri sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă de la CEH, însă situația financiară a societății nu permitea plata acestoa. Pentru liniștea socială, s-a decis acordarea primelor. Oficialii CEH susțin însă că neplata acestor drepturi ar fi scos oamenii în stradă și nu ar fi rezolvat problemele fundamentale ale Complexului.
Monika BACIU
Pe aceeași temă: