Lovitură dată pensionarilor mineri din Valea Jiului. Deputații PSD din județul Hunedoara au votat împotriva pensionarilor mineri. Aceștia au dat aviz negativ pentru un proiect de lege care trebuia să restabilească echitatea în rândul pensionarilor mineri din Valea Jiului. Proiectul de lege privind PL 267/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost respins. 261 de deputați au fost prezenți, iar 172 au votat pentru respingerea acestui proiect de lege. Doar 59 de deputați au votat împotrivă, iar 30 s-au abținut.
Toți deputații PSD au fost pentru respingerea proiectului de lege. Din cei șase deputați hunedoreni, doar unul a susținut proiectul de lege. Lucian Heiuș (PNL) a fost singurul parlamentar hunedorean care nu a votat pentru respingerea proiectului de lege.
PSD și ALDE au mers la braț. Patru deputați PSD și un deputat ALDE au votat pentru respingerea acestui proiect de lege. De altfel, toți deputații PSD prezenți au votat pentru respingerea proiectului care ar fi trebui să le facă dreptate pensionarilor mineri din Valea Jiului. De altfel și deputatul ALDE, Marius Surgent a avut aceeași opinie de vot precum colegii din alianță. Parlamentarii hunedoreni care au votat pentru respingerea proiectului de lege au fost Laurențiu Nistor (președintel PSD Hunedoara), Natalia Intotero, Ilie Toma (fost director al Casei de Pensii Hunedoara), Sorin Marica și Marius Surgent.
Proiect inițiat de un senator PNL
Proiectul de lege a fost inițiat de Carmen Hărău (PNL), actualmente senator. Modificările propuse în proiect ar fi trebuit să aducă echitate în rândul pensionarilor mineri.
“Pensionarii sistemului public care au desfășurat activitățI în unitățile miniere încadrate în grupa I de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, și/sau activitățI încadrate în condițiile speciale de muncă în conformitate cu prevederile Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii șI alte drepturi de asigurări sociale au beneficiat de recalcularea punctajelor anuale la determinarea punctajului mediu annual utilizându-se stagiile complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Ulterior prin modificări succesive ale legislației în vigoare, pensionarii sistemului public de pensii care au desfășurat activitățI în unitățI miniere șI ale căror drepturi de pensie s-au stabilit în conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010, au beneficiat de reducerea stagiilor de cotizare de la 30 la 20 de ani șI recalcularea drepturilor de pensie stabilite după 1 ianuarie 2011”, arată senatorul Carmen Hărău în expunerea de motive.
În urma modificărilor aduse legii, pensionarii mineri din Valea Jiului au fost nedreptățiți. prin propunerea inițiată de senatorul liberal, se dorea eliminarea acestor inechități.
“Având în vedere că deșI pensionarii sistemului public de pensii care au desfășurat activitățI în unitățI miniere au fost în situații identice, iar recalcularea prevăzută de Legea nr. 192/2015 pentru completarea legii nr. 263/2010 se realizează prin utilizarea la determinarea punctajului mediu anual a stagiilor complete de cotizare eșalonate în anexa nr. 5 la lege este evident că se creează o discriminare între pensionari aparținând aceleiașI categorii. Noua reglementare are în vedere recalcularea pensiilor stabilite anterior datei de 1 ianuarie 2011 pe baza stagiului minim de cotizare de 20 de ani, utilizat la stabilirea inițială a pensiei”, mai arată senatorul în expunerea de motive.
Camera Deputaților a avut votul final pe marginea acestei propuneri.
Monika BACIU
http://www.cdep.ro/pls/steno/evot2015.nominal?idv=19179&idl=1 – aici e votul