Aproape o mie de disponibilizări și un buget cu mari pierderi la CEH. Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică bugetul de venituri și cheltuieli al Complexului Energetic Hunedoara, aferent acestui an. Documentul prevede aproape o mie de disponibilizări până la finalul anului. Bugetul este structurat pe pierderi SEMNIFICATIVE.
“Numărul de personal prognozat pentru finele anului 2018 va fi de 3.523 persoane rezultând în principal din: încetarea rapoartelor de muncă a unui număr de 31 salariați până la finele anului 2018, urmare a ieșirilor la pensie, conform prevederilor legale, rezultând necesitatea angajării unui număr de 111 persoane specializate, pentru ca activitatea în subteran să nu fie afectată, la cele două unități care își continuă activitatea, respectiv 61 de persoane la Sucursala Exploatarea Minieră Vulcan și 50 persoane la Sucursala Exploatarea Minieră Livezeni; disponibilizarea colectivă a unui număr de 920 persoane indirect productive, în anul 2018, din unitățile aflate în închidere, respectiv Sucursalele Exploatarea Minieră Lonea și Lupeni, conform Deciziei CE nr. C (2018)1001 final din 16.02.2018”, arată documentul lansat pe site-ul Ministerului Energiei.
În bugetul de venituri și cheltuieli sunt prevăzute cheltuieli cu plăți compensatorii aferente disponibilizării colective de personal
Rezultatul brut estimat pentru anul 2018 este unul negativ, respectiv o pierdere totală de 291.021 mii lei, cu 62,15% mai mică decât cea realizată la finele anului 2017 în sumă de 768.843 mii lei.
“Nivelul pierderii este datorat în principal condițiilor economice în care își desfășoară activitatea societatea, prin eliminarea pieței reglementate, energia electrică fiind vândută la prețurile pieței libere. Handicapul natural pe care Complexul Energetic Hunedoara SA îl are ca urmare a faptului că, utilizează cel mai scump combustibil, este accentuat de sistemul concurențial de pe piața de energie, în care prețul de vânzare este coborât de către sectoarele energiei regenerabile. La nivelul societății au fost luate măsuri de reorganizare și restructurare în condițiile legii, efectele acestora se vor vedea în anii următori”, mai arată Ministerul Energiei.
Veniturile sunt estimate în valoare de 453.394 mii lei, iar cheltuielile sunt estimate la 744.415 mii lei. Pentru CEH înseamnă o pierdere de 291.021 mii lei. Bugetul de venituri și cheltuieli se află în dezbatere publică până în data de 2 iulie.
Monika BACIU