Expert independent pentru realizarea studiului privind prelungirea activității minelor Lupeni și Lonea. Un expert independent agreat de Comisia Europeană va realiza un studiu privind prelungirea activității minelor Lupeni și Lonea. Un astfel de studiu a fost deja realiza de INSEMEX, însă oficialii Comisiei Europene solicită statului român un alt document realizat de un institut independent.
Teoretic, cele două unități miniere ar trebui să își înceteze producția la data de 31 decembrie a anului curent. Statul român încearcă să prelungească activitatea celor două unități miniere, însă pentru acest lucru are nevoie de acceptul Comisiei Europene.
”Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței au solicitat Comisiei Europene o opinie cu privire la posibilitatea continuării activității de exploatare a minelor Lonea și Lupeni, mine incluse în Programul de închidere al minelor necompetitive de cărbune notificat Comisiei Europene și care au ca termen de închidere data de 31.12.2018. Prin răspunsul transmis, Comisia Europeană precizează, că în situția în care activitatea de exploatare a huikei la minele Lonea și Lupeni ar continua și după data de 31.12.2018, întreg ajutoprul nde stat acordat acestor mine va trebui rambursat de către Complexul Energetic Hunedoara. Deoarece solicitarea de prelungire a termenului de închidere a minelor de huilă a fost motivată de existența riscului de autoaprindere a zăcământului în cazul în care rezervele de huilă nu sunt extrase în totalitate, Comisia Europeană a solicitat desemnarea unui expert independent în activitatea minieră și realizarea unui studiu care să determine riscurile și să cuantifice amploarea acestora. Funcție de concluziile acestui studiu se va putea adopta o strategie privind pașii care trebuie urmați”, arată oficialii Ministerului Energiei.
La cele două exploatări miniere mai lucrează în prezent 1700 de salariați din care 682 la EM Lonea și 1018 la EM Lupeni. Conform programului de disponibilizare aprobat în adunarea generală a acționarilor CEH la EM Lonea vor fi disponibilizați 307 salariați de la data de 31.12.2018, iar la EM Lupeni numărul salariaților disponibilizați va fi de 543.
Încă din anul 2016, România a notificat Comisiei Europene modificarea planului de închidere al minelor de cărbune necompetitive, prin includerea în plan a altor două unități de producție a cărbunelui, respectiv Lonea și Lupeni, în vederea închiderii definitive și irevocabile a acestora. În data de 24 noiembrie 2016, Comisia Europeană a autorizat ajutorul de stat pentru închiderea celor două mine în valoare totală de 447.862 mii lei pentru perioada 2016-2024.
“În data de 14.11.2017, autoritățile române au notificat o modificare a ajutorului de stat destinat închiderii minelor de cărbune necompetitive, aprobat anterior, pentru cele două mine din cadrul CEH, respectiv Lonea și Lupeni. Prin această notificare s-a solicitat prelungirea termenlui de încetare a activității miniere din mina Lupeni (de la 30.09.2017 la 31.12.2018), prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de stat pentru mina Lupeni pentru acoperirea costurilor de producție până la data de 31.12.2018, redistribuirea ajutorului pentru acoperirea pierderilor pentru minele Lonea și Lupeni până la data de 31.12.2018, majorarea bugetului pentru acoperirea costurilor excepționale cu c ca 232 mil lei, de la cca 233 mil lei aprobat prin decizia CE în anul 2016 li redistribuirea costurilor excepționale pentru perioada 2017-2024”, mai arată Ministerul Energiei.
La acel moment, Comisia Europeană a decis să nu ridice obiecții. Acum, însă problematica CEH s-a schimbat, iar Comisia Europeană solicit lămuriri suplimentare.
Monika BACIU