Doar planuri în energie. Ministerul Energiei susține că pentru perioada 2019-2020 sunt incluse mai multe obiective în Planul Național de Investiții. Răspunsul îi este adresat parlamentarului USR, Cristina Prună. Scopul mecanismului este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră prin modernizarea și creșterea eficienței energetice a sectorul de generare a energiei electrice. Principiile mecanismului sunt cele de oferirea posibilității de achiziție directă de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, unor operatori care dețin instalații eligibile, pentru perioada 2013-2020, acordarea unei finanțării nerambursabile de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru operatorii incluși în Planul Național de Investiții. Mecanismul se adresează exclusiv beneficiarilor și investițiilor din mecanism deja validați de Comisia Europeană și prevăzuți în legislația incidentă.
“Obiectivele pentru perioada 2019-2020 în ceea ce privește Planul Național de Investiții sunt continuarea implementării derogării prevăzute la art. 10 c și a Planului Național de Investiții precum și monitorizarea investițiilor și continuarea finanțării acestora”, arată Ministerul Energiei în răspunsul oferit deputatului USR Cristina Prună.
Anul trecut, Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică Proiectul Planului Național Integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice 2021-2030. Necesarul de investiţii în sectorul energetic, în perioada 2021 – 2030, pentru îndeplinirea obiectivelor din Plan este de 22 miliarde de euro.