Cristina Prună:”La CEH există persoane care ajuns acolo într-o manieră dubioasă”. Deputatul USR, Cristina Prună, care pe parcursul mandatului de parlamentar și-a arătat un foarte mare interes și susținere pentru Valea Jiului și în special pentru activitatea din sectorul minier, este de părere că Guvernul ar trebui să vină cu niște soluții concrete în ceea ce privește viitorul Complexului Energetic Hunedoara.
„Situația la Complexul Energetic Hunedoara este una foarte dificilă mai ales mai ales din cauza datoriilor de ordinul miliardelor pe care complexul le are. La această societate este o problemă de proprietate. Atât timp cât statul va deține în continuare aceste active, acolo nu va fi niciun interes ca activitatea să meargă. Am văzut că s-au siccedat la conducere oameni care nu au venit cu nicio soluție. Știm foate bine că această companie este plină de persoane care au ajuns acolo într-o manieră total dubioasă și nu pe merit, foarte mulți oameni de partid care au căpușat acest complex. Eu am trimis foarte multe interpelări către minister dar defiecare dată raspunsurile nu au fost foarte satisfăcătoare. Din calitatea mea de deputat de opoziție am încercat întotdeauna să pun presiune. Ce este acolo la Complexul Energetic Hunedoara este ceva foarte complex și ar trebui să se vină cu niște soluții care să țină cont de situație. De la ce s-a plecat atunci când s-a acordat ajutorul de stat în anul 2015 este că se vor salva activele viabile, minele Livezeni și Vulcan și termocentrala Paroșeni, pentru că în primul rând trebuie să vedem ce este sănătos în Complexul Energetic Hunedoara şi să separăm. Noi credem că viitorul acestei zone este unul energetic, mai ales ca suntem într-o tranziţie energetică”, a precizat Cristina Prună deputat USR.
Cărbunele românesc este exploatat cu „tehnologie” veche de peste 40 de ani. Utilajele sunt uzate fizic și moral și au un randament foarte scăzut. În multe cazuri, ca să poată munci, minerii vin chiar și cu scule de acasă. Pentru a face economii, rigurozitatea proceselor de producție a avut de suferit. Înainte, se făceau stocuri mai mari de cărbune, dar ele fie se degradau și nu mai puteau fi folosite, fie se autoaprindeau. Pentru a elimina costurile de depozitare și de stivuire, în timp, cantitățile de cărbune stocat s-au diminuat. În loc ca banii economisiți să fie folosiți în interesul acestor companii, în schimb, mineritul românesc a fost muls de bani de tot felul de cercuri de interese.