Presiuni. Supercom amenință că lasă gunoaiele în stradă. Socoteala inițială nu s-a potrivit cu realitatea din teren. Firma care se ocupă de gestionarea deșeurilor din Valea Jiului amenință că pleacă dacă nu primește mai mulți bani. Reprezentanții firmei au solicitat autorităților locale de la Petroșani creșterea tarifului cu aproape 60 de lei.
“Avem o situație legată de gunoiul menajer. Avem tot felul de adrese și corespondențe cu A.D.I. Deșeuri, urmează să fie o creștere de tarif de la 88 lei la 145 lei. Există o echilibrare a contractului și fără această echilibrare operatorul vrea să renunțe la contract. Cei de la A.D.I. Deșeuri o să ne trimită un punct de vedere și noi va trebui să intrăm în consiliu să discutăm, să aprobăm această chestiune. Nici eu nu am fost de acord să mărească prețul știți bine de anul trecut. Ei invocă acolo că Studiul de fezabilitate care a fost făcut în 2011 are 60 de mii de tone, acum colectează 30 de mii de tone în Valea Jiului…se pare că sunt niște chestiuni fundamentate economic mai mult sau mai puțin”, a explicat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Pe de altă parte, consilierii locali susțin că portițele din lege îi permit operatorului care se ocupă de deșeuri să pună astfel de condiții.
“Dar dacă contractul inițial a fost lăsat cu bună știință cu câteva portițe ca ei să revină ulterior cu prețul. Peste tot se întâmplă așa, mergem cu un preț pe urmă…”, ținut să sublinieze consilierul local Mihai Barbu.
O eventuală majorare a tarifului nu va fi resimțită de populație. Primăria ar fi cea care ar suporta diferența de cost.
“Prețul acesta nu înseamnă că mărim la populație, rămâne tot 10 lei de
persoană însă… mai este și altă problemă noi trebuie să plătim o redevență de 52 de lei la deponeu, separat, pe care până acum nu am plătit-o. Nu am plătit-o pentru că eu împreună cu ceilalți primari am cerut să scada această redevență de la 52 lei la 25 lei. Această redevență trebuie plătită pentru înnoirea echipamentelor și investițiile ulterioare care se fac la deponeu. Dar neavând cantitatea, dau un exemplu pe Valea Jiului, de 60 de mii de tone ci doar de 30 de mii de tone, atunci durata de timp când se umple deponeul se dublează, atunci practic ar trebui să scadă redevența”, a mai spus primarul.
Problema este una care trenează deja de câteva luni.