Inelul de care depinde viitorul CEH, se apropie de final. Lucrările la inelul de 400 kV al României se apropie de final. De aceste lucrări depinde viitorul Complexului Energetic Hunedoara. Compania Naționala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a organizat o vizită de lucru pe șantierul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, componentă a trecerii la 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad, parte din proiectul de închidere a Inelului de 400 kV al României, în zona de vest și sud-vest. Cu acest prilej, participanții la vizita de lucru au asistat la ridicarea stâlpului 131 de pe traseul liniei.
„Având în vedere ritmul mai accelerat al creșterii economice din zona de vest a țării, acest proiect se înscrie în seria celor care vor dezvolta infrastructura necesară sustenabilității și continuării investițiilor în economie. Dificultățile și provocările construcției acestui proiect de anvergură națională și de o complexitate tehnică ridicată nu ar fi putut fi depășite fără dăruirea și perseverența profesioniștilor care însuflețesc Transelectrica, fără reperele profesionale și modelele umane care îi ghidează în activitatea lor. Faptul că această linie electrică aeriană, cu o însemnătate deosebită pentru economia națională, se materializează este meritul zecilor de experți excepționali care contribuie la realizarea tuturor obiectivelor de investiții ale Companiei”, a declarat Claudia-Gina ANASTASE, Președinte Directoratului CNTEE Transelectrica SA.
Obiectivul de investiții aduce o contribuție semnificativă la creșterea performanțelor rețelei, dar și la creșterea capacității de racordare la rețea atât pentru noi consumatori de energie care doresc să-și dezvolte activitățile în zona de vest și de sud-vest, cât și pentru racordarea de surse de producere a energiei electrice, în special a celor regenerabile. Realizarea acestui obiectiv de investiții, corelat cu retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița și interconexiunea cu Serbia prin Linia Electrică Aeriană 400 kV Reșița – Pancevo, va conduce la o creștere semnificativă de până la 500 MW atât a capacității de preluare de consumatori noi, de surse noi de producere a energiei electrice, cât și a capacității de transport transfrontalier. Aceste capacități vor crește până la 1000 MW, la finalizarea întregului Ax Banat Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad. Aceste proiecte de investiții majore creează premisele unei dezvoltări economice durabile.
Legătura cu CEH
De-a lungul timpului au existat discuții în ceea ce privește soarta Complexului Energetic Hunedoara după finalizarea lucrărilor la inelul de 400kV.
Complexul Energetic Hunedoara, care înglobează două mine de huilă din Valea Jiului și centralele electrice de la Paroșeni și Mintia Deva, ar putea funcționa până în 2024, moment când va fi închis inelul de 400 kV din partea de centru-vest a țării, care va duce la mărirea schimburilor transfrontaliere. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei discuții pe care sindicaliștii de la CEH le-au avut la Ministerul Energiei, legată de modul în care societatea energetică poate accesa un ajutor de tip SIEG (servicii de interes economic general) pentru cele două termocentrale.
“Știți, probabil, că inelul de 400 kV a Transelectrica nu este finalizat, este un proiect pe termen lung, probabil spre prima parte a următoarei decade acest inel va fi finalizat. Însă, până la finalizarea acestor lucrări complexe, grupurile de la Deva și Paroșeni continuă să aibă un rol extrem de important în echilibrarea și decongestionarea rețelei, inclusiv pentru a permite lucrări de modernizare la rețea”, spunea în anul 2016, Victor Grigorescu, ministru al Energiei.