Doru Vișan: “Nu ne permitem să omorâm rapid cărbunele”. Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan susține că România nu își permite să renunțe brusc la cărbune. Oficialul a participat la Conferința Investenergy cu tema “Energie cu responsabilitate”.
În ce privește cărbunele, Vișan a afirmat: „Nu ne permitem să omorâm rapid cărbunele. Sub nicio formă! Am făcut câțiva pași importanți, care arată foarte clar că România, din 2021-2022, dacă nu se iau măsuri de susținere graduală, corelat cu procese investiționale ale cărbunelui, vor exista probleme majore, care ajung până la deconectare”. Situaţia din piaţa de energie electrică, produsă din gaze naturale, nu este mai bună în prezent, în condiţiile în care investiţia privind centrala de la Iernut nu este finalizată, motiv pentru care au fost reconfigurate vechile capacităţi de producţie, a spus secretarul de stat în Ministerul Energiei Doru Vişan, la conferinţa InvesTenergy.
În schimb, în ceea ce privește piața gazelor naturale, situație este mult mai bună decât ceea ce privește cărbunele.
“Avem o situaţie mult mai bună la gaze, o situaţie care conferă certitudine pe piaţa gazelor, dar din păcate pe piaţa de energie electrică, aferentă gazelor, situaţia nu este mai bună. Avem o certitudine, grupul de la OMV Petrom (Centrala electrică pe gaze naturale de la Brazi), dar avem o nerealizare la Iernut (centrala electrică a Romgaz), nefinalizarea investiţiei în grafic, cu termen de prelungire la limita jumătăţii anului şi cu riscurile care decurg din aceasta depăşire generată de mecanismul PNI privind finanţarea acestei investiţii cu procent de 25%. Am trecut la o monitorizare atentă, la o analiză de tip comandament permanent şi sper să reuşim, astfel încât anul care vine să fie pregătit şi cu această investiţie care este absolut necesară. În acest context, am fost nevoiţi să reconfigurăm capacităţile vechi de la Iernut, să reconfigurăm o oprirea planificată pentru circuitul de răcire şi lucrările care s-au făcut acolo astfel încât să avem şi pentru această iarnă disponibili cei 300 de megawaţi minimi pe care i-am avut tot timpul”, a precziat Vişan.
Două unități miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt incluse într-un plan de închidere. Minele Lupeni și Lonea își vor înceta activitatea până în anul 2024.